Nya krav ställs på alla småbåtshamnar i landet efter ett nytt beslut från EU. Fram till förra året har alla båtägare kunnat ta med sig sina sopor och sitt avfall hem från sina båtturer, men nu sätter det nya direktivet stopp för det. Nu ska allt avfall som kommer från att båtägare vistas på båten tas omhand och slängas i angiven soptunna vid platsen där man lägger till, på land.
– Jag har behövt väga ett äppelskrutt för att kunna bevisa hur lite avfall vi genererar på båtarna. Vi har låtit varje medlem ta ansvar för sitt eget avfall och då har man, fram tills nu, tagit med sig sitt skräp för dagen och slängt det i soptunnan hemma, säger Anna-Sofia Andersson, ordförande i klubben.
I maj förra året fick klubben från enköping kommun veta att det fanns mer krav på avfallshanteringen. Klubben ombads att utse en miljöansvarig samt inkomma med en avfallshanteringsplan. De skulle behöva få den godkänd innan den första januari 2024, annars skulle de drabbas av höga sanktionsavgifter på upp till 40 000 kronor.
Ordförande Anna-Sofia Andersson skyndade sig med att fylla i en utförlig avfallshanteringsplan och hann lämna in i tid. Därefter kom begäran om komplettering från kommunens miljöinspektör. Detta skedde den 16 november 2023. I slutet av kompletteringsbegäran angavs att båtklubben behöver inkomma med kompletteringen senast den 30 november för att hinna handläggas innan årsskiftet.
Hjulsta båtklubb fick 14 dagar på sig att ordna det så att de nya reglerna gick att följa. Efter det hörde inte båtklubbens ordförande något mer från kommunens handläggare. Anna-Sofia Andersson höll andan för att inte deras lilla båtklubb ska drabbas av sanktioner. Svaret från Enköping kom efter fyra månader.
– Alltså fyra månader har jag gått och väntat på om vi skulle få vite eller inte, det tycker jag är anmärkningsvärt. Alltså, den är ju magstark: Det är en jättetuff klump i magen att gå runt med, säger hon.
Miljöinspektörerna på Enköpings kommun utgår från förvaltningslagen och EU:s föreskrifter om att avfallshanteringsplan ska finnas i alla småbåtshamnar med fler än 25 båtar liggandes.
– Det här uppdraget fick vi utöver alla våra andra arbetsuppgifter. Vanligtvis i en anmälan är det sex veckor man har på sig att inkomma med handlingar, om vi inte har hört av oss, men det gällde inte i det här fallet. Men det går så fort det går, säger Sara Werdelius, miljöinspektör på Enköpings kommun, som hanterade kompletteringen.
Är det rimligt att det tar fyra månader att hantera en komplettering?
– Jag förstår paniken hos ordföranden. Men hon hade kunnat ringa mig när som helst, säger Sara Werdelius.
Miljöavdelningschef Frida Eningsjö på Enköpings kommun är införstådd i ärendet och menar att hög belastning har gjort att handläggningen av det här ärendet dragit ut på tiden.
Kan ni ändå se att direktivet och kommunens myndighetsutövning drabbat den enskilde, mindre båthamnen ?
– Det finns fall när vissa hamnar i kläm. Det är oturligt att det har blivit såhär, men det förekommer ju ibland att mindre verksamheter drabbas av stora EU-direktiv. Det är en svårighet i myndighetsuppdraget att lagstiftningen är densamma för den lilla enskilda föreningen eller personen, som det är för de stora etablerade företagen med tre miljöspecialister, säger Frida Eningsjö.