Pilotprojekt med stödtelefon för våldsutsatta män

Stödet till våldsutsatta män ökar nu med en ny, nationell stödtelefon.

Den nya stödlinjen för våldsutsatta män är ett pilotprojekt som genomförs i samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

Den nya stödlinjen för våldsutsatta män är ett pilotprojekt som genomförs i samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

Foto: Isabell Höjman/TT

Enköping2023-03-09 20:00

En ny stödlinje för män som utsatts för våld i nära relationer lanserades i mitten av februari. 

Det är ett pilotprojekt som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset och som ska pågå till årsskiftet. Projektet görs på uppdrag av regeringen.

– Vid NCK finns lång erfarenhet av att möta våldsutsatta genom Kvinnofridslinjen men det finns ett behov av stöd till fler målgrupper. Alla våldsutsatta har rätt att få stöd, oavsett könsidentitet, säger Chris Emelie Denstedt, projektledare vid NCK.

Till stödlinjen kan våldsutsatta ringa för att få stöd och råd men även närstående och de som möter våldsutsatta i jobbet kan använda den. Även en stödlinje för transpersoner och ickebinära har öppnats i projektet.

De som svarar i telefonen är sjuksköterskor eller socionomer som är vana att möta människor som utsatts för våld i nära relation och sexuellt våld och de har utbildats speciellt för att möta de nya målgrupperna.

– Vi har valt att öppna separata stödlinjer och vi hoppas att män och transpersoner kan känna att stödet är riktat just mot dem, säger Chris Emelie Denstedt.

De nya stödlinjerna öppnade den 15 februari och än är det för tidigt att säga något om behovet av stödet. Trots att linjerna varit öppna under en kort period får man redan omkring tre samtal om dagen på Stödlinjen för män. Stödlinjen för män nås på 020-80 80 80 och stödlinjen för transpersoner på 020-55 00 00.

NCK har drivit Kvinnofridslinjen sedan 2007 på uppdrag av regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
4
0
1
1
0
0
Totalt 6