Ny metod ska göra Enköping mer tillgängligt

Efter att ha gnällt i flera år vill de funktionsnedsatta nu jobba konstruktivt med Enköpings kommun.
En ny metod testas. Och det visar sig att det finns en hel del för kommunen att ta tag i.

Janne Wigdell är synskadad, hörselskadad och numera även rörelsehindrad sedan han trampade snett ned i en grop i centrala Enköping och föll och skadade knät. "Det finns många ojämna gator i Enköping och mycket saker i vägen och det blir problem för oss när de stänger igen vid vägarbeten", påpekade Janne.

Janne Wigdell är synskadad, hörselskadad och numera även rörelsehindrad sedan han trampade snett ned i en grop i centrala Enköping och föll och skadade knät. "Det finns många ojämna gator i Enköping och mycket saker i vägen och det blir problem för oss när de stänger igen vid vägarbeten", påpekade Janne.

Foto: Anna Olofsson

Enköping2024-10-31 17:17

Nyheten i korthet

  • Föreningar för funktionsnedsatta i Enköping har hållit ett rundabordsmöte med kommunen för att diskutera tillgänglighetsfrågor.
  • Mötet fokuserade på gaturummet och deltagarna delade sina erfarenheter av hinder i stadsbilden, som till exempel brist på trappmarkeringar och problem med snöröjning.
  • De funktionshindrade vill arbeta konstruktivt med kommunen för att förbättra tillgängligheten, snarare än att bara "gnälla" över problemen.

Den som är synskadad ser inte när det är hål i marken. Den som har allergi kan bli sjuk av att gå ned på stan när tre vedugnar i tre pizzerior är i gång samtidigt i samma kvarter och när det tänds mängder med marschaller på torget som släpper ifrån sig ämnen. Den som sitter i rullstol blir utestängd från de flesta lokaler på stan och den som är synskadad och vill gå i "Spanska trappan" i centrum, den får känna sig fram extra noga eftersom trappan inte är märkt.

– Vi vill att ni som arbetar dagligen med gaturummet automatiskt ska tänka på om det funkar för oss att ta oss fram. Vi vill att ni ska ha det i ryggmärgen så att ni gör rätt från början och slipper göra om i efterhand.

Den salvan levererades av Anneli Djurclou, vice ordförande i kommunstyrelsens tillgänglighetsråd och även ordförande i Funktionsrätt Enköping där flera olika föreningar för funktionshinder är samlade.

Runt det runda bordet satt representanter för olika slags funktionshinder. Inbjudna var de tjänstepersoner på kommunen som jobbar med gator och trottoarer och liknande. Dagens tema på det här inledande mötet, var nämligen gaturummet och man ville diskutera vad som bör åtgärdas i Enköping.

– Tidigare har vi mest "gnällt" på dessa möten och talat om hur illa det är, men nu vill vi i stället jobba tillsammans med kommunen, berättade Anneli Djurclou strax innan mötet drog igång.

En som hade ett konkret exempel på att vara ute i tid, det var Janne Wigdell som är både syn- och hörselskadad och går både med blindkäpp och krycka numera, eftersom han trampade rakt ned i ett hål i stan, eftersom han inte såg det, och då föll och krossade knäskålen och därför också är rörelsehindrad.

– Det vore bra om vi kan vara med på snöröjningsmöten med dem som har vunnit upphandlingen för snöröjningen så att de inte lägger snövallar vid trottoarer och övergångsställen, sa Janne Wigdell.

undefined
Anneli Djurclou, ordförande i Funktionsrätt Enköping, som samlar flera olika föreningar och organisationer för funktionshindrade.
undefined
Niklas Kleman har sjukdomen ms. Han känner att han stängs ute från att delta i samhället i Enköping. "Jag kommer inte in någonstans på stan med rullstolen. Jo på Tammerfors. Men där kommer jag inte upp på andra våningen där toaletten finns. Och jag kommer in på Coop", berättade Niklas.
undefined
På det första rundabordsmötet var flera tjänstepersoner från Enköpings kommun inbjudna för att diskutera gaturummet i stan. Planarkitekter, byggnadsinspektörer, bygglovshandläggare, stadsträdgårdsmästaren, verksamhetschefen för gata, park och trafik samt politiker.
undefined
Tanken är att ha återkommande möten mellan kommunens tjänsepersoner och föreningarna som representerar funktionsnedsättningar. På det första mötet fanns representanter för ångestföreningen, neuro, reumatism, astma, allergi, hörselskadade, synskadade, rörelsehindrade och intellektuell funktionsnedsättning, bland annat.

En annan synskadad man berättade att han slog i huvudet i en skylt på stan, trots att han är 1,93 lång.

– Skyltarna borde placeras på minst två meters höjd. Jag kan ju inte känna de skyltarna där uppe med blindkäppen, sa mannen som gick hem med ett märke pannan den dagen.

Han påpekade också att det saknas trappmarkeringar och att "Spanska trappan" som är kommunens, borde väl vara uppmärkt.

– Här finns med andra ord att jobba med, konstaterade ordföranden Anders Wikman.

– Ja, vi behöver er hjälp. Vi ser inte alla saker som ni ser, sa stadsträdgårdsmästaren Anna-Karin Gävert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!