Det är över två veckor sedan Essie försvann sedan hon släppts ut på den inhägnade tomten. Nu finns uppgifter om att Essie ska ha behandlats illa, något ägarna nekar till.
Johanna Strandh och Anna Londré, som är ansvariga för assistanshundsverksamheten på Hundhjälpen i Uppland, säger:
– En assistanshund får självklart aldrig utsättas för hot eller våld, varken psykisk eller fysisk sådan.
De är starkt kritiska till att föräldrarna till brukaren undanhållit information för dem.
– Vi förvissar oss alltid, i varje enskilt fall, om att det inte finns någon risk att assistanshunden utsätts för någon form av våld, berättar de.
Patrik Ölmeborg menar att de inte alls har undanhållit information, utan istället hört av sig till Johanna Strandh på Hundhjälpen så fort det funnits information att ge.
– Vi har kontaktat henne med allt som vi har vetat om i varje skede. Det finns nedskrivet, så det har vi svart på vitt också. Kontakt har skett via mejl, Messenger och telefonsamtal, säger Patrik Ölmeborg.
Innan avtal om försäljning av assistanshund kan upprättas kontrollerar de alltid vilken miljö hunden kommer att hamna i.
Så skedde även med Essie.
– Föräldrarna försäkrade oss om att det inte fanns risk för våld eller att det fanns andra liknande problem, säger de.
Patrik Ölmeborg menar att de inte har gett Hundhjälpen någon försäkran, och att de har känt till situationen till fullo.
– Anledningen till att vi skaffade hunden är att X är utåtagerande, och hunden skulle förebygga. Det vet de om. Vi kan inte försäkra oss om att det aldrig kan ske, men vi har inte fått information om att det har skett, säger han.
Brukaren som skulle ha en assistanshund bodde då på ett LSS-boende. Inte heller personalen där sa något till Hundhjälpen i Uppland om att det kunde finnas en problematik.
– Hade vi vetat att det förelåg risk för att brukaren kunde bli utåtagerande eller aggressiv hade vi inte sålt en assistanshund till familjen, säger de.
Patrik Ölmeborg menar å sin sida att Hundhjälpen har fått den information som möjligen kunde avkrävas honom. Även tester med andra hundar såsom personalens egna hundar genomfördes på hundhjälpens begäran.
– Hon har fått information när det har dykt upp något. Många samtal, men mycket via mejl också, säger han.
För cirka två månader sedan fick hunduppfödarna flera rapporter om att hunden Essie inte hade det bra, att hon blev illa behandlad. De har sedan dess fått ytterligare information som pekat i samma riktning.
– Vi har även sedan dess fått ta del av material som på ett mycket oroande sätt bekräftar att Essie behandlas illa.
Vad för material?
– Bilder och filmer, bland annat.
Vad gjorde ni då?
– Anmälde de uppgifter vi fått ta del av, som man ska göra, bland annat till Länsstyrelsen och till SBK/assistanshund som är den examinerande organisationen.
Tog ni kontakt med hundägarna?
– Ja, vi informerade dem om att vi skrivit anmälningarna.
Vad kände ni för det ni fick höra?
– Hundens välfärd är för oss det viktigaste och har högsta prioritet. Vi har flera steg i vår process för att förvissa oss om att en hund ska få ett bra liv med sin förare. Att information undanhållits oss är givetvis upprörande.
Vad tror ni har hänt med Essie?
– Vi vet inte vad som har hänt och vill därför inte spekulera i det, säger hunduppfödarna.
Om det material i form av bland annat filmer och bilder som hunduppfödarna på Hundhjälpen säger att de har tagit del av säger Patrik Ölmeborg att de inte vet något om detta överhuvudtaget.
– Vi har inte fått någon information om detta. Det personal har sagt är att X ibland har lekt lite hårdhänt. Personal har också instruerats i hur man då hjälper X i de situationerna. Men det är inget som är så farligt att det har lett till anmälningar, säger han.
Han tillägger att han gärna skulle ta del av materialet för att se vad det visar. Han vill understryka att de aldrig har sett Essie fara illa.
– Nuvarande personal har heller aldrig sett Essie fara illa. Jag ringde upp assistansföretaget också och de har inte heller fått in något. Så fort något händer kring X så måste en avvikelse upprättas, men det finns ingenting där om Essie, säger Patrik Ölmeborg.
Brukaren kallas X i citat.