Förslaget som las fram i November 2017 innebär att funktionshindrade kommer behöva redovisa alla sina extra kostnader och ansöka om ersättning hos försäkringskassan.
– Idag får vi ett generellt belopp varje månad som vi får göra lite som vi vill med. Problemet med det nya systemet är att man måste bevisa allting, säger Arne Sundwall. Han är själv synskadad och ordförande för Synskadades Riksförbund i Enköping.
Hjälpmedel, som till exempel ledkäppen, hemtjänst och ledsagarservice är extra kostnader för synskadade som inte kommer gå att få ersättning för i det nya förslaget.
– Färdtjänst kommer inte heller att räknas in. Det är något som vi är beroende av eftersom kollektivtrafiken inte alltid är tillgänglig, och då tar jag hellre färdtjänst. Man kommer hem på ett säkert sätt och om jag ska till en ny adress vet jag att jag kommer till rätt dörr, säger Arne Sundwall.
Synskadades riksförbund hörde av sig till socialminister Annika Strandhäll i November efter att förslaget lagts fram. Hon svarar i ett mail att förslaget handlar om modernisering.
"Regeringen strävar efter en modern försäkring som utgår från individens behov av stöd och ersättning. I alla andra socialförsäkringar är det individuella behovet som ligger till grund för rätt till ersättning - inte uteslutande förekomsten av en specifik diagnos."
Varje person, oavsett diagnos, kommer att få ersättning utifrån individuella behov. Något man kommer kunna få ersättning för är högre kostnader av matköp, till exempel för att man inte kan se extrapriser. Det är dock upp till varje enskild person att redovisa dessa extra kostnader till försäkringskassan.
– Det gäller ju att bevisa allt men hur gör man det? Dessutom är det integritetskränkande att behöva sitta och redovisa vad man gör med varenda krona. Hur ska jag kunna visa att det är dyrare att handla på Ica, som jag själv kan gå till, än att åka till Willys?
Ett annat orosmoment enligt Arne Sundwall är hur själva bedömningen hos försäkringskassan kommer att gå till.
– Alla kommer att få olika handläggare och bedömningarna som kommer göras för varje person kan bli väldigt olika.
Alla som har handikappsersättning tillsvidare kommer att få behålla den. Det nya förslaget kommer att gälla från och med mars 2021. De som har tidsbegränsad handikappsersättning kommer att kunna behålla den gamla ersättningen i 18 månader innan de omprövas i det nya systemet.
– Regeringen sparkar på dem som redan ligger och tittar inte på hur man kan förbättra på andra sätt, säger Arne Sundwall.