Enköpings och Håbo kommun deltar i ett pilotprojekt där man tillsammans med Region Uppsala och Upplandsstiftelsen skapar en regional cykelled mellan Enköping och Håbo.
Den nya cykelleden ska gå längs det befintliga vägnätet, på de mindre vägarna, och är i första hand riktat mot friluftsliv, turism och besöksnäring men kan även användas som cykelväg till arbetet.
Personal från Enköpings kommun, Upplandsstiftelsen och Region Uppsala provcyklade vägar utanför Enköping förra året.
– Vi startade från Stora torget och cyklade söderut. Bara att cykla Mälarnära är en upplevelse i sig men vi såg var man kunde vila, var det fanns grillplatser och så vidare. Tanken är att man ska cykla leden i ett lugnt tempo, inte raka spåret till Bålsta, säger Linda Karlsberg strateg vid upplevelseförvaltningen.
Ett förslag på dragning av den nya cykelleden ska lämnas in till Trafikverket. För att den ska godkännas som regional cykelled måste den var minst 60 kilometer lång, trafiksäker och attraktiv ur kultur- och näringslivssynpunkt.
– Det är en lång process för att en cykelled ska bli godkänd, det tar mellan ett och två år. Men sen är det Trafikverket som står för framtagande av skyltar medan kommunerna driftar den, säger Linda Karlsberg.
Cykelleden innebär alltså inga nya kostnader för kommunerna utan ska rymmas inom den befintliga budgeten. Något datum för när cykelleden ska vara klar finns inte, det beror på om och när den godkänns av Trafikverket.
Sedan tidigare finns andra cykelleder i området, som Fjärdhundralandsleden som invigdes 2018 och Mälardalselden som sträcker sig genom tre län kring Mälaren.
– Leden i Fjärdhundraland är en fin slinga som vi planerar att ta med i den nya cykelleden. Mälardalsleden kan vi använda bitvis men för den har trafiksituationen förändrats så mycket att man måste hitta alternativa slingor, säger Linda Karlsberg.
Tillsammans ska kommunerna, Upplanddsstiftelsen och Region Uppsala nu utveckla en modell för samverkan som kan användas av andra kommuner i länet för att skapa fler regionala cykelleder som har en positiv inverkan på både besöksnäringen och folkhälsan.
– Vi valde att börja med Enköping och Håbo bland annat för att det är ett stort upptagningsområde med bra förutsättningar i vägnätet och med bra kollektivtrafik, det är lätt att ta sig dit, säger Lotta Samuelsson besöksnäringsstrateg vid Region Uppsala.