Ny brygga och rustad badplats vid Blåhäll

Badplatsen Blåhäll på Härjarö rustas och nya promenadslingor anläggs i reservatet.

Nu har vi något att se fram emot i vintermörkret. Badplatsen Blåhäll i Härjarö naturreservart rustas och får en ny badbrygga. Dispens från strandskyddet har sökts för för den nya bryggan.

Nu har vi något att se fram emot i vintermörkret. Badplatsen Blåhäll i Härjarö naturreservart rustas och får en ny badbrygga. Dispens från strandskyddet har sökts för för den nya bryggan.

Foto: Upplandsstiftelsen

Enköping2021-12-01 15:00

Naturreservatet i Härjarö är ett populärt besöksmål och nu rustar Upplandsstiftelsen hela området, vilket EP skrivit om tidigare. Badplatsen Blåhäll ses över, men även vandringsslingor och rastplatser uppdateras.

– Området har stor potential och lockar allt fler besökare. Vi har haft området länge och nu finns ett behov av att se över besöksanordningarna, säger Nic Kruys, chef för naturvård och naturområden vid Upplandsstiftelsen.

undefined
Härjarö naturreservat förvaltas av Upplandsstiftelsen sedan många år. Det är ett populärt friluftsområdet som fått ökat antal besökare under pandemin.

Vid Blåhäll byts badbryggan ut mot en ny och stenar i strandkanten tas bort så vattenlinjen blir mer tillgänglig för besökarna.

Eldstäderna ska rustas och den gamla omklädningsbyggnaden rivs.

– Istället bygger vi en paviljongliknande byggnad, en rastplats med tak som exempelvis kan användas av förskolor på besök, säger Nic Kruys. 

Tillgängligheten ska ökas vid badplatsen, parkeringen och en av de två toaletterna, medan den andra görs om till en enkel omklädningshytt. Målet är att allt ska vara klart till badsäsongen.

Den enkät med frågor om Härjarö som besökare kunnat svara på visar att flertalet är nöjda med platsen som den är idag.

– Det är bad och vandring som de flesta ägnar sig åt där. Vi ska se till att det vi har är i så gott skick som möjligt, säger Nic Kruys.

Stigsystemet ska ses över och rusta och även nya slingor anläggs, vilket efterfrågats.

Under pandemin har Upplandsstiftelsen märkt en ökning av besöken i alla sina naturområden.

– Vi ser i appen 'Naturkartan' att det blivit en skjuts i besöksstatistiken, fler söker efter friluftsområden i den, säger Nic Kruys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!