Ny bro öster om gamla Hjulstabron

Den nya Hjulstabron kommer troligen att byggas som en låg bro öster om den nuvarande bron.

Hjulstabron byggdes 1953 och är i behov av att byggas om för att Mälarprojektet ska få full effekt.  En  klaffbro öster om nuvarande bron blir troligen den nya lösningen.

Hjulstabron byggdes 1953 och är i behov av att byggas om för att Mälarprojektet ska få full effekt. En klaffbro öster om nuvarande bron blir troligen den nya lösningen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2018-08-16 06:00

Under våren beslutade Trafikverket att det är en ny bro öster om den nuvarande bron som är det bästa alternativet när Hjulstabron ska bytas ut och den typen av bro ingår nu i det planförslag som arbetas fram.

– Det är en öppningsbar bro med dubbla klaffar, säger Jan Nyman, projektledare på Trafikverket region öst.

Bron får en seglingsfri höjd på sju meter. Den nuvarande bron har segelfri höjd på sex meter.

De alternativ som tidigare diskuterades, en tunnel, en 17 meter hög bro öster om nuvarande bron eller en större högbro väster om nuvarande bron, är inte längre aktuella.

Förslaget på en högbro oroade många boende i området. Bron skulle bli betydligt högre än Strängnäsbron som har en segelfri höjd på 26 meter, drygt 50 meter hög.

– Det alternativet föll bort av flera skäl. En högbro skulle bli dubbelt så dyr som en lägre bro och påverkan på landskapsbilden skulle bli stor, säger Jan Nyman.

Den föreslagna bron kommer att ansluta till väg 55 ungefär vid avfarten till båthamnen på den norra sidan. På den södra sidan, vid Märsön, ansluter bron vid samma punkt som idag.

– Inga fastigheter kommer att påverkas av bron och vi har lyckats minimera intrånget i naturreservatet och klarar de känsliga ekar som finns i området, säger Jan Nyman.

Under hösten kommer ett samrådsmöte hållas med allmänheten och berörda parter då vägplanen och skisser på bron presenteras. Då finns möjlighet att framföra synpunkter på planen.

– Planen kommer att ställas ut kring årsskiftet och även då finns möjlighet att lämna synpunkter, säger Jan Nyman.

Vägplanen ska därefter genomgå en fastställelseprövning och när den prövningen vunnit laga kraft kan entreprenörer upphandlas och bygget av bron påbörjas. Byggtiden beräknas till omkring tre år.

Några pengar finns dock i nulägen inte avsatta för projektet. I regeringens infrastruktursatsning för åren 2018-2029 utpekas Hjulstabron som en bristanalys som ska vara utredd till nästa planeringsomgång.

– Planen revideras vart fjärde år så vi hoppas att vi får pengar 2022. Hjulstabron är ju en viktig del i ett större projekt i Mälaren, säger Jan Nyman.

I Mälarprojektet ska farleden mellan Södertälje och hamnarna i Västerås och Köping byggas ut för att kunna trafikeras av större fartyg. Ombyggnad pågår av slussarna i Södertälje, kraftledningar har höjts över Mälaren och farleden muddras. Passagen vid Hjulsta är dock för smal för de riktigt stora fartygen och bron måste därför byggas om.

Hjulstabron

Hjulstabron på väg 55 mellan Enköping och Strängnäs byggdes år 1953 och är en svängbar bro som korsar den allmänna sjöfarleden på mellan Södertälje och Västerås/Köping. Leden trafikeras årligen av cirka 2000 fartyg och ett antal tusen fritidsbåtar.

För vägtrafiken är bron en viktig passage över Mälaren. Väg 55 går mellan Uppsala och Norrköping och kan vara en alternativ väg till E4/E20 genom Stockholm. Trafikmätningar från 2012 visar att 5000 fordon passerar bron varje dygn och att 14 procent är tung trafik. Prognosen pekade då på en ökning till 12 000 fordon per dygn år 2030.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!