Ny boendeform ska spara pengar: "Vi är vid vägs ände nu"

Dyra platser på boenden i andra kommuner ligger bakom en del av den ekonomiska krisen för vård- och omsorgsnämnden i Enköping. Kommunen utreder nu hur man ska ge den vården i hemkommunen, till lägre kostnad och med högre kvalitet.

Bitte Myrsell, vård- och omsorgsnämndens ordförande, och Mikael Gustavsson Roxell, tf vård- och omsorgschef, berättar om den nya satsningen på träningsboende som utreds i Enköping.

Bitte Myrsell, vård- och omsorgsnämndens ordförande, och Mikael Gustavsson Roxell, tf vård- och omsorgschef, berättar om den nya satsningen på träningsboende som utreds i Enköping.

Foto: Maria Hedenlund/Anette Östlund

Enköping2024-04-26 05:00

Nu utreds en ny typ av vård i så kallat träningsboende. Beslutet har fattats efter nämndens stora underskott, mer än 40 miljoner förra året.

– Det här är i sin linda än så länge, men jag har varit i kontakt med hyresvärdar och vi har haft en dialog med bland andra biståndshandläggare. Efter onsdagens beslut i nämnden går vi vidare nu, säger Mikael Gustafsson Roxell, tillförordnad chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Han betonar att det inte bara handlar om att bli mer kostnadseffektiv.

– Det här är ett led i kompetensförsörjningen.

"Kunder med specifika behov flyttar hem från dyra placeringar till en form av träningsboende i egen regi". Men vad talar vi om för summor och hur många berörs?

Varken Mikael Gustafsson Roxell, eller nämndens ordförande, moderaten Bitte Myrsell, kan säga det just nu.

– Det är ju det vi utreder nu, och vilka det kan röra sig om. Men säg att vi betalar fem miljoner kronor per år för en enda plats, och vi istället kan göra det en miljon, eller en halv miljon, billigare hemma i Enköping så förstår vi vilka kostnader det är, säger Bitte Myrsell.

På samma sätt som socialförvaltningen har lägenheter som hyrs ut, ska det här gälla även inom vård- och omsorg efter ett biståndsbeslut.

– Det här är en väldigt utsatt grupp, och det handlar om stora individuella insatser, men jag ser det som en winwin-lösning om de kan bo på hemmaplan.

Mikael Gustafsson Roxell menar också att det här utsatta gruppen personer kan komma att bli större de närmaste åren.

– Störst vinst kanske vi gör på lite längre sikt om vi bygger ut den här formen av boende.

Det här är en av åtgärderna för att minska underskottet i verksamheten. Även 2024 har börjat på minus. Årets tre första månader redovisar vård- och omsorgsnämnden röda siffror på drygt elva miljoner kronor för "personalkostnader och köpta platser".

– Hemtjänsten blöder, säger hon.

En åtgärdslista, som bland annat innebär att dubbelbemanning tas bort där risken bedöms som rimlig, och gemensam nattbemanning genom samarbete, klubbades igenom vid senaste mötet.

Bitte Myrsell är hoppfull.

Hon säger till EP att hon känner geist för att vård- och omsorg kan vända underskottet och samtidigt få mer attraktiva arbetsuppgifter för personalen.

– Vi är vid vägs ände nu. Vi har högkvalitativ personal, men vi måste ta bort onödiga kringuppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!