Nu utvärderas Enköpings parkeringar

Parkeringssystemet i Enköping håller som bäst på att utvärderas. "Vi vill ju skapa en så trivsam miljö som möjligt", säger trafikingenjören Christoffer Carlqvist.

Uppgifter om tid, plats och registreringsnummer samlas in av trafikingenjören Christoffer Carlqvist. Tillbaka på kontoret kollas regnumret mot bilregistret, i syfte att få veta var bilägaren bor.

Uppgifter om tid, plats och registreringsnummer samlas in av trafikingenjören Christoffer Carlqvist. Tillbaka på kontoret kollas regnumret mot bilregistret, i syfte att få veta var bilägaren bor.

Foto: Anette Östlund

Enköping2023-10-06 05:00

Den här veckan har han och hans kollegor på trafik- och mobilitetsenheten vid Enköpings kommun ägnat åt att samla in uppgifter om bilar som stått parkerade centralt i Enköping.

Genom att gå runt på gatorna vid olika tidpunkter, notera var bilarna parkerat, tidpunkten och skriva ner registreringsnummer och sedan ta fram uppgifter om bilägarnas bostadsort lägger man grunden till en användbar databas.

– De här uppgifterna ger oss ett bra underlag för massa saker. Vi får en bild av folks beteendemönster, var de parkerar, hur beläggningen är på p-platserna exempelvis, säger Christoffer Carlqvist.

Undersökningen är grunden för den regelbundna utvärderingen av kommunens parkeringspolicy som antogs 2017. 

– Vi gör det för att ser hur parkeringsmiljön fungerar i verkligheten, om det blev som det var tänkt. Visar det sig sedan att vissa saker inte blev som det planerades så måste det kanske ändras. 

undefined
"Vi vill se hur parkeringsmiljön fungerar i verkligheten, om det blev som det var tänkt", säger trafikingenjören Christoffer Carlqvist.

Som exempel tar han regeln om max tretimmarsparkering i centrala Enköping, vars syfte är att få rotation på bilarna. Ett annat exempel är om boendeparkeringstillstånden finns på rätt gator. Eller om parkeringarna på Kungsgatan gynnar butikerna eller om de kanske mest används av boende.

– Vi kan få ut väldigt mycket av denna data, säger Christoffer Carlqvist.

Kommunens parkeringspolicy är en del av trafikstrategin vars mål är att hållbara transporter ska vara norm när staden växer samt att andelen transporter med gång-, cykel- och kollektivtrafik ska öka.

Genom att erbjuda bra parkeringsmöjligheter strax utanför stadskärnan är det tänkt att centrum ska avlastas från biltrafik och på så sätt bli mer attraktivt för fotgängare och cyklister. Besöksparkering prioriteras framför boendeparkering och arbetspendlarparkering på de mest centrala och attraktiva platserna.

I parkeringspolicyn framgår också bakgrunden till varför kommunen vill ha en parkeringsavgift på de mest centrala parkeringarna, något som sedan det infördes blivit starkt kritiserat av exempelvis handlarna i centrala Enköping. 

Hög avgift och kortast maximala parkeringstid anses bidra till att det blir rotation på de mest attraktiva platserna, vilket skapar tillgänglighet för bilburna besökare. Med avgiftsfria parkeringar anses istället att det skapas en mindre attraktiv trafik- och stadsmiljö eftersom många åker runt och letar gratisplatser. 

undefined
Vilka är bilägarna som parkerar på stadens gator? Det undersöker nu kommunens trafik- och mobilitetsenhet i syfte att utvärdera parkeringssystemet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!