Nu talar allt för att brandstationen blir kvar i stan

Flera alternativ har utretts – men nu är huvudspåret att ha kvar brandstationen på sin plats inne i Enköpings centrum.

Den ursprungliga byggnaden från 1929.

Den ursprungliga byggnaden från 1929.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2022-01-30 12:00

Räddningstjänsten behöver modernisera brandstationen i Enköping. Den byggdes redan 1929 och var under många år kombinerad med stans badhus.

Räddningstjänsten och Enköpings kommun har tittat på tre andra alternativ till placering av brandstationen. Ett alternativ är intill ambulansstationen i Stenvreten. Ett annat är vid Pepparrotsbadet. Det tredje alternativet är vid Ullundarondellen.

– Men sen har vi också tittat på den befintliga brandstationen, berättar räddningschef Rickard Westning.

undefined
Rickard Westning, räddningschef, ser nuvarande placering som det bästa alternativet för den framtida brandstationen.

En aspekt i sammanhanget är att den ursprungliga brandstationen är en bevarandevärd byggnad som inte får rivas eller ändra utseende. Fastighetsägaren kommunen kan få svårt att hitta ett annat lämpligt användningsområde för en gammal brandstation.

Rickard Westning berättar att det centrala läget är bra när det gäller bostadsbränder, då det är nära till många bostäder. De andra alternativen ligger närmare större vägar (det gäller åtminstone Stenvreten och Ullunda).

– Nu har vi sagt att vi i stället tittar på möjligheten att bygga ut och renovera befintlig brandstation. Det är huvudspåret just nu, men de andra alternativen finns kvar, säger han.

– Att vara kvar är vårt huvudönskemål. Vi trivs väldigt bra där vi ligger och vi trivs med vår brandstation, säger Rickard Westning. 

Ett argument för att ligga kvar på stan är också att deltidsbrandmännen har rekryterats utefter det geografiska läget. En deltidsbrandman måste ha mindre än fem minuter på sig för att ta sig till brandstationen.

– Om vi flyttar är vi tvungna att säga upp en del för att de bor på fel ställe i stan.

undefined
Ingången till brandstationen.

Bygget av brandstationen kommer inte att ske i morgon och inte heller nästa år. Investeringen ligger först efter 2030 i planeringen.

– Det ger oss å andra sidan gott om tid att planera.  

En hel del behöver göras för att förbättra arbetsmiljön.

– Det vi behöver är en större vagnhall och färre våningsplan, då vi jobbar i fyra våningsplan nu. Den disponibla ytan att bygga på blir på gården, förklarar räddningschefen.

Det finns dock fler ytor som kan bebyggas. Den ursprungliga och bevarandevärda delen av brandstationen är den centrala byggnaden. Det har byggts till två flyglar genom åren, som kan rivas och ersättas. 

Det innebär att man kan bygga nytt på gården på stationens baksida och på flyglarnas ytor samt inlemma den ursprungliga brandstationen i en ny brandstation.

undefined
Brandstationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!