Nu svarar han för kungens säkerhet

Vart tog han vägen, Uppsalapolisens tidigare presstalesman Christer Nordström? Svaret är: Han vaktar kungen. ”Jag är oerhört imponerad av kungafamiljens arbetskapacitet”, säger Christer Nordström.

Enköping2019-05-10 17:00

Genom sitt arbete som kommunikatör vid Uppsalapolisen var Christer Nordström en profilerad person när han gick i pension för snart två år sedan. Han var ständigt återkommande i Enköpings-Posten och blev nominerad två gånger i tävlingen Årets Upplänning.

Vid 69 års ålder har Christer Nordström slagit in på en ny yrkesbana; som slottsvakt. Arbetsplatsen är Kungliga Slottet mitt i Stockholm där han ägnar sig åt bevakning och säkerhet.

– Arbetsuppgifterna ligger nära polisyrket och det kanske bidrog till att jag fick jobbet, säger han.

Slottet är arbetsplats för kung Carl XVI Gustaf och kungafamiljens övriga medlemmar; det är där de har sina kontor och tar emot ­besökare.

Christer Nordström berättar att han då och då har viss kontakt med kungen.

– Ibland öppnar jag slottsportarna när kungen ska ut med bilen och det händer att han kör själv. Vi som arbetar med bevakningsuppdrag tilltalar i allmänhet inte de kungliga på eget initiativ men ofta stannar de upp och frågar hur det står till. De bryr sig och är mycket sociala.

Något som gjort intryck på Christer Nordström är kungafamiljens långa arbetsdagar.

– Det är inte många som sett deras program men det handlar om arbete från tidig morgon till sen kväll. De jobbar i stort sett ständigt, det är en ström av invigningar, mottagningar, representation och mycket annat.

I Christer Nordströms sysslor ingår att närvara när nyutnämnda utländska ambassadörer kommer till slottet för officiell mottagning hos Hans Majestät Konungen.

Ambassadören med följe hämtas vid Utrikesdepartementet med Karl XV:s hästdragna paradkupé och anländer till slottet där Arméns musikkår spelar upp. Ambassadören slussas uppför en lång trappa till en besökssal där kungen väntar. Trappan kantas av vakter i höga pälsmössor och längst ner i trappan står Christer Nordström i givakt med en ceremoniell stav från 1847 i handen.

– Det hela är väldigt pampigt, kommenterar han.

Hur kommer det sig att du hamnade på slottet?

– När jag gick i pension från Uppsalapolisen 2017 var jag 67 år men ville inte sluta jobba. Då kom jag att tänka på vad en slottsvakt sa när jag var 18 år och gjorde värnplikt på slottet som högvakt.

– ”Tänk på att ni kan jobba­ här när ni går i pension”, sa slottsvakten. Det gjorde att jag mejlade slottet när jag gått i pension och svaret var positivt.

200 anställda

Kungliga Slottet i Stockholm är uppfört i barockstil efter italiensk förebild. Merparten av byggnaderna är från 1750-talet.

Slottet utgörs till stor del av fyra längor i tre våningar som sluter sig kring en kvadratisk borggård.

Hovet har cirka 200 fast anställda. Kungen är Sveriges statschef och Försvarsmaktens främste representant.

Kungen är ordförande för Utrikesnämnden som utformar Sveriges samarbete med andra länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om