År 1907 startades Majblomman av initiativtagaren Beda Hallberg, som ville skapa ett brett engagemang för att hjälpa barn som behöver extra stöd. Majblomman säljs vanligtvis av skolelever och andra frivilliga under en fyraveckorsperiod i april.
En av skolorna som deltar är Skolstaskolan i Skolsta strax utanför Enköping.
Den elev som sålde flest av alla i skolan förra året var Dilan, som är tio år och som går i årskurs fyra.
– Det är kul att sälja majblomman. Samtidigt hjälper man de som behöver och säljer till de som vill ha, säger hon.
Meningen med Majblomman är att försöka lindra effekterna av barnfattigdom och ekonomisk utsatthet.
Förra året sålde Skolstaskolan för 32 991 kronor och stod för den största procentuella ökningen i hela Enköpings kommun. Barnen får en tiondel av det som de har sålt, dessutom får de även en bonus på 28 kronor om alla blommor i påsen är sålda.
– Man hjälper de barn som behöver, det är en självklar uppgift. Det är för de som inte har råd med resor, glasögon, en cykel etcetera, säger Lotta Lundqvist, lärare i årskurs ett, och försäljningsansvarig.
Hon har varit ansvarig för försäljningen av Majblomman på skolan sedan 2015.
– Jag tog över från en person som gick i pension och tyckte att det var en bra grej att fortsätta med, säger Lotta Lundqvist,
Under torsdagen den 12 april startar försäljningen klockan 12.30. Enligt tradition är det drottning Silvia som köper den första majblomman varje år.
– Jag flaggar för att det sätts igång och jag påminner att man ska gå in på majblommans hemsida, där det finns studiematerial och så delar jag ut talonger till dem som vill och får sälja. I år kom det ett par representanter från Majblomman och pratade på vår storsamling. De berättade om majblomman. Jag tror att det hjälpte väldigt mycket. Jag hade tidigare bara fått in tre ansökningar, nu har jag 45 stycken, säger Lotta Lundqvist.
Hon menar att det är extra roligt att samla in pengar till Majblomman när barnen förstår vad pengarna går till.
– Det är roligt när eleverna förstår vad pengarna går till , det gör väldigt mycket, och att de kan få lite egna pengar. Jag tror att det är en viktig grej, att man får lite lön för mödan, säger Lotta Lundqvist, som även hoppas att de vuxna förstår vad insamlingen går till.
– När folk köper, är det ett bidrag, ett bidrag till barn som behöver extra stöd.
En av dem som säljer majblomman i år är Amos, som går i årskurs fem.
– Det är ju roligt att göra något för de behövande barnen känner jag, plus att man får lite pengar själv, säger Amos, 11 år.
Dilan har en klar strategi hur hon ska sälja ännu fler majblommor än förra året.
– Om man kommer och frågar om någon vill köpa och så har personen en majblomma på ena sidan kan man säga att det är snyggt med en majblomma på andra sidan, säger Dilan.