Nu stärks skyddet för visselblåsare

På fredagen börjar den nya visselblåsarlagen gälla. I Enköpings kommun får de anställda dock vänta till sommaren innan de på ett säkert sätt kan larma om eventuella missförhållanden.

Den nya visselblåsarlagen träder i kraft den 17 december. Enköpings kommun har ännu inte handlat upp det system som kan ta hand om dem som vill larma om något.

Den nya visselblåsarlagen träder i kraft den 17 december. Enköpings kommun har ännu inte handlat upp det system som kan ta hand om dem som vill larma om något.

Foto: Annika af Klercker/ TT

Enköping2021-12-17 08:00

Den nya lagen heter egentligen Lag om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden och den träder i kraft den 17 december.

Lagstiftningen bygger på ett EU-direktiv och för Sveriges del röstade riksdagen fram den nya lagen i september i år. I Enköping har även Nystart Enköping velat skynda på en visselblåsarfunktion och partiets motion om detta antogs av fullmäktige ungefär samtidigt som riksdagen tog beslutet.

I Enköpings kommun hinner man inte uppfylla lagkravet förrän till sommaren men som offentlig arbetsgivare med fler än 249 anställda har kommunen lite längre tid på sig. Senast den 17 juli måste det nya visselblåsarsystemet finnas på plats. 

Kommunens stabschef Hannu Högberg svarar i mail till EP att en grupp på kommunen nu arbetar med att ta fram underlag för upphandlingen av den externa mottagningsfunktionen och utredartjänsten. Under hösten har man bland annat fört en dialog med andra kommuner om möjligheten till en gemensam upphandling.

Hannu Högberg skriver också att Enköpings kommun följer tidsplanen och beräknar att ha inrättat en visselblåsarfunktion till den 17 juli 2022.

Den nya lagen ersätter den tidigare visselblåsarlagen och ska ge ett starkare skydd för visselblåsare, både inom privata och offentliga verksamheter med minst 50 anställda. Den ställer också högre krav på säkra och anonyma rapporteringssystem. För detta kan arbetsgivarna ha både interna och externa kanaler. Jämfört med tidigare omfattar skyddet och möjligheten att slå larm om missförhållanden inte bara de anställda utan också praktikanter, konsulter och volontärer.

När det gäller typen av oegentligheter som ska kunna rapporteras är den nya lagstiftningen bredare än den gamla, som krävde "allvarliga" missförhållanden. Den nya lagen omfattar uppgifter som strider mot svensk lagstiftning och EU-rätten men också uppgifter som det ska finnas ett allmänintresse av att de kommer fram. Allmänintresse kan vara att skattepengar används fel eller liknande.

En person som larmar om oegentligheter ska skyddas av den starkaste formen av sekretess och likaså skyddas mot repressalier. Om personens identitet trots allt avslöjas har han eller hon rätt till skadestånd. Arbetsmiljöverket kommer att vara tillsynsmyndighet över visselblåsarfunktionerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!