Temperaturväxlingen tar fram frysskadorna

Vatten och kyla, det går inte så bra ihop. Det konstaterar rörmokaren Marckus Kriikkula i Enköping som har bråda dagar efter extremkylan.

Många frysskador upptäcks när det tinar efter köldsmockan. Marckus Kriikkula från VVS-företaget Lindevalls rör i Enköping lagar ett trasigt rör som dränkt källaren under gamla silon i hamnen.

Många frysskador upptäcks när det tinar efter köldsmockan. Marckus Kriikkula från VVS-företaget Lindevalls rör i Enköping lagar ett trasigt rör som dränkt källaren under gamla silon i hamnen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2024-01-22 19:00

– Det har varit extra besvärligt i år, det har varit kallare än det brukar, säger Marckus Kriikkula och kliver över stora isflak som ligger krossade på cementgolvet i källaren på den stora silon i hamnen.

Ett rör har sprungit läck och i den gamla industribyggnaden hann rummet vattenfyllas innan läckan upptäcktes. Nu har vattnet pumpats ut och det återstår att laga hålet i den trasiga ledningen. 

undefined
Marckus får klättra upp på en stege i det nästan knähöga vattnet för att komma åt det läckande röret uppe vid taket i källaren.

När Marckus Kriikkula slår på vattnet sprutar en stråle rakt ut i rummet, det är mängder med vatten som snabbt läcker från ett trasigt rör och man förstår att vattenskadorna kan bli stora även i vanliga hus.

– Det är lika mycket skador hemma hos folk, inte bara som här i en industrilokal. Det kan hända lika väl i en villa, säger Marckus Kriikkula som jobbar för VVS-firman Lindevalls rör i Enköping.

Framför allt är det hus på landet som drabbas, frysskador är inte lika vanliga i stan.

Det kan vara vattenledningar från egen brunn in i huset eller ledningar mellan hus, som fryser sönder. Ofta beror det på för dålig isolering eller för grunt nedgrävda ledningar som inte klarar kylan.

– Man ska ha en värmekabel som går genom röret, den håller en temperatur på fem-sex grader i röret där det går in i huset. Det behövs inte mycket för att ledningarna ska frysa, säger Marckus Kriikkula.

undefined
När Marckus slår på vattnet står det som en stråle ut från det trasiga röret. Att skadorna vid frusna ledningar kan bli stora även i en villa är uppenbart.

Till våren kommer frysskadorna i sommarstugorna att dyka upp. Stugägarna har glömt att tappa ur vattnet ur systemet och stugan står ouppvärmd över vintern.

– Folk stänger bara av stugan för säsongen, sen blir det frysskador på våren när det tinar, säger Marckus Kriikkula.

undefined
Även vattenmätaren nere i källaren har frusit sönder.

Han har jobbat som rörmokare i 15 år och har märkt av de ökade kraven och reglerna kring VVS. Det gör att systemen blir bättre men mer ansvar läggs på hantverkarna som måste se till att reglerna följs.

– Det är en extrem variation på jobben. Jag jobbar mycket med vattenskador, försäkringsärenden, och helst med större renoveringar som lägenhetslängor

Ett läckande rör i en isig och kall källare i en industrilokal hör kanske inte till favoritjobben.

– Helst såg jag att det var 15 grader året om, jag är inte skapt för riktig värme heller, säger Marckus med ett leende.

Sen åker han för att hämta de delar som behövs för att laga läckan och om någon timme räknar han med att felet ska vara åtgärdat.

Sen väntar nya ledningar som sprungit läck under kylan och som upptäcks när det åter blir plusgrader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!