Från och med den här veckan använder kommunens vård- och omsorgspersonal visir i sitt vårdnära arbete hos kunder inom alla vård- och omsorgsverksamhet.
Det var efter att Folkhälsomyndigheten i förra veckan gick ut med nya rekommendationer gällande skyddsutrustning som riktlinjerna ändrades.
– Vi hoppas att det här ska bidra till att minska smittspridningen. Vi har hela tiden haft ett nära samarbete med professionen inom regionen och följt deras rekommendationer. Att använda visir i den dagliga vården tror vi är en effektiv åtgärd, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
All personal får ett personligt visir som en del i sin utrustning. Vid vissa serviceinsatser, som exempelvis städning, behöver visiret inte användas men det ska finnas med om behov av nära vård uppstår.
– Vi har gott om visir nu, både engångs och flergångs och vilken typ man använder beror lite på vilken insats det gäller, säger Anna-Karin Bye.
Munskydd kommer inte att användas generellt.
– Munskydd är inte lämpligt ur vårdhygienisk synpunkt, de blir fuktiga och är svårare att hantera rätt, säger Anna-Karin Bye.
Vid vård av personer som är konstaterat smittade i covid-19 används full skyddsutrustning med både munskydd och visir.
Vid kommunens omvårdnadsboende på Regalskeppsvägen har man använt visir sedan början av veckan.
– Det är lite ovant, men inget större problem vi behöver ju inte bära visiren hela tiden. Men ibland blir det lite svårare att höra vad vi säger för kunderna, säger undersköterskan Ros-Marie Dahlström.