Nu ska skräpet räknas innan det plockas

Upp till 35 000 kronor plus 30 timmars arbetstid, merparten på kommunledningsförvaltningen, beräknas kostnaden bli för att få en mätbar nulägesbild av nedskräpningen i kommunen.

Skräpräkning är första steget i kommunens plan för att få ett mätbart mål och minska nedskräpningen i stad och kransorter med 50 procent.

Skräpräkning är första steget i kommunens plan för att få ett mätbart mål och minska nedskräpningen i stad och kransorter med 50 procent.

Foto: Anders Jagemo /arkiv

Enköping2020-09-18 16:00

Lördag 19 september är det nationell skräpplockardag i Sverige, en kampanj som Håll Sverige Rent driver. I Sverige är närmare 80 000 personer anmälda, i Enköping 230 personer. Kommunpolitikerna har som effektmål att nedskräpningen i tätorterna ska minska med 50 procent fram till 2030, ett mål som kommer att ingå i VafabMiljö och kommunens avfallsplan.

– För att veta var, vilket sorts och hur mycket skräp som finns, genomföra aktiviteter för minskad nedskräpning och sedan mäta effekt av åtgärder, börjar vi med skräpmätning i samband med plockning, säger miljöstrategen Camilla Wester.

Senast 2021 ska skräpmätningen vara klar, 2022 ska en mätbar lägesbild finnas och 2023 en aktivitetsplan för minskad nedskräpning enligt förslaget till nedskräpningsmål som fullmäktige ska besluta om.

För ett drygt decennium sedan drev Enköpings kommun kampanjen Skräpa upp så framgångsrikt att man två år i rad blev bäst i Sverige på att engagera invånarna i skräpplockning. 2009 deltog 12 410 personer. Men den lokala kampanjen avslutades och engagemanget dalade. 2020 deltog 3 038 personer. 

– Vi behöver kommunernas hjälp att bjuda in och uppmuntra till deltagande och hoppas att fler deltar i Skräpplockardagarna våren 2021, säger Stefan Hållberg vid Håll Sverige Rent.

De som deltar i kommunens dagliga verksamhet är ofta ute och plockar skräp på olika platser runt om i Enköping, liksom parkförvaltningen, utan att räkna skräpet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!