Klimatet
Kommuner har ensamrätt att bestämma hur mark ska användas och hur det ska byggas inom kommunens gränser. Detta kallas planmonopol.
I översiktsplaner, detaljplaner och olika policys slås det fast hur man vill att samhällsutvecklingen ska se ut. Dessa dokument används sedan för att styra mot de olika mål som finns uppsatta. Att Enköping ska bli klimatneutralt 2030 är ett sånt mål.
– Planmonopolet är ett kraftfullt verktyg som kan bidra till en hållbarare utveckling. Vi är i början av en utvecklingsprocess där vi vill använda de verktyg vi har ännu bättre, en resa som vi delar med alla andra kommuner, säger Isabell Eklund, projektledare stadsutveckling.
Ett lättförståeligt exempel på detta är hur parkeringspolicyn använts för att minska biltrafiken i centrum och få Enköpingsborna att hellre gå, cykla eller åka buss.
Ett annat exempel där kommunen använt sitt verktyg är när man tidigare i år sa nej till ett bygge av ett 50-tal småhus med hänvisning till hållbarhetsaspekterna. En privatperson ville att kommunen skulle ta fram en detaljplan för ett tio hektar stort område utanför Hummelsta, där han ville bygga 24 villor och 13 parhus. Hans förfrågan fick nej av flera olika anledningar, men en av dem var att det inte ansågs förenligt med hållbar stadsutveckling. Ett 50-tal småhus i ett område utan service skulle generera för mycket bilkörning, var en av bedömningarna.
– Tidiga steg av samhällsplanering sätter grunden för hur hållbara områden och lösningar som vi faktiskt lyckas skapa, menar Isabell Eklund.
Det mest hållbara kommunen kan göra är att inte tillåta exploatering av naturmark alls, menar hon, eftersom skogen binder koldioxid, är hem för många arter och viktig för friluftslivet och matproduktionen.
– Men om vi väljer att exploatera naturmark måste det vara motiverat och ske utifrån platsens förutsättningar så att viktiga naturvärden skyddas i så stor utsträckning som möjligt. Då handlar det om att kompensera och minimera skada, säger hon.
Utifrån hållbarhetsperspektivet ser hon och hennes kollegor att stadens utbredning och ianspråktagande av naturmark kommer att behöva minska i kommande översiktsplan för Enköpings stad, jämfört med hur det sett ut historiskt.
När ett befintligt område ska omvandlas finns en rad verktyg för att styra mot hållbarhet, exempelvis solstudier, bullerberäkningar, grönytefaktor och trafikregleringar.