Nu ska parkeringsreglerna i Enköping bli enhetliga

Det vimlar av olika parkeringsregler i Enköping. Nu ska de stramas upp.

Olika tidsbegränsningar gäller på olika parkeringsplatser. "Förvirrande", menar politikerna.

Olika tidsbegränsningar gäller på olika parkeringsplatser. "Förvirrande", menar politikerna.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-09-30 05:00

Nyheten i korthet

  • Enköping planerar att standardisera sina parkeringsregler, som för närvarande varierar mycket.
  • Tekniska nämndens ordförande, Krister Larsson, menar att det är förvirrande för allmänheten och att det behövs en mer enhetlig och begriplig strategi.
  • En potentiell lösning kan vara att samhällsbyggnadsförvaltningen behåller kontrollen över parkeringsplatserna istället för att hyra ut dem till andra förvaltningar.

– Vi har så många särlösningar som inte häger ihop överhuvud taget. Det är rörigt och folk har svårt att förstå dem, säger Krister Larsson (M), ordförande i Enköpings kommuns tekniska nämnd.

Exempelvis är parkering tillåten vid Bahcohallen och idrottshuset max tre timmar i sträck, vid Pepparrotsbadet sex timmar och på kommunhusparkeringen får man stå 24 timmar. 

Förvirringen är stor och för den som vill parkera gäller det att titta noga på skyltarna.

Att det inte finns några gemensamma regler i centrala Enköping hänger ihop med det sätt som kommunen organiserat sitt fastighetsägande på.

Fastighetskontoret (samhällsbyggnadsförvaltningen) äger de kommunala fastigheterna och hyr ut skolorna till utbildningsförvaltningen och idrottsanläggningarna till upplevelseförvaltningen. I hyreskontrakten ingår de parkeringar som finns på fastigheten och hittills har det varit upp till hyresgästerna att sätta sina egna parkeringsregler.

På gatorna är det samhällsbyggnadsförvaltningen som bestämmer över p-reglerna.

Någon samordning finns inte.

Politikena i tekniska nämnden har haft som avsikt att ta beslut om att utöka den så kallade B-zonen, där parkeringsavgift kan sättas till sex kronor i timmen, till att även gälla området i hamnen runt hamnverken och hamnmagasinen.

Men senaste tidens diskussioner om parkeringsproblemen vid exempelvis nya gymnasiet gjorde att de styrandet politikerna ville sätta ner foten ett tag.

undefined
"Parkeringsreglerna är röriga och folk har svårt att förstå dem. Vi måste göra det tydligare och enklare", säger tekniska nämndens ordförande Krister Larsson (M).

– Vi måste göra något åt den här problematiken, parkeringsreglerna måste hänga ihop, vara tydliga och enkla. Vi kan inte ha tre olika förvaltningar som bestämmer själva, säger Krister Larsson.

Så förslaget att utöka B-zonen drogs tillbaka, åtminstone tillfälligt.

Hur ska detta gå till?

– En lösning kan ju vara att vi inte hyr ut parkeringsplatserna till andra förvaltningar utan har kvar rådigheten över dem hos samhällsbyggnadsförvaltningen. Men det finns nog fler möjligheter och det får förvaltningen titta på nu, säger Krister Larsson.

En sådan översyn och förändring kan dock bli omfattande och han är därför inte främmande för att man kanske ändå behöver utöka B-zonen innan arbetet är klart. Det förslaget är indelat i olika etapper. I första omgången handlar det om att hamnområdet blir B-zon och därmed får p-avgift på sex kronor per timma.

När nya kommunhuset är klart ska också parkeringsplatserna i det området ingå i B-zonen. Sist ut blir området runt Långgatan och Polgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!