Drömparkens värden ska skyddas

Drömparken i Enköping har värden som måste skyddas. Det tycker Länsstyrelsen i Uppsala som nu är på väg att byggnadsminnesförklara den internationellt kända parken.

Drömparken – kronan på verket, tycker länsstyrelsen och vill skydda parken genom att byggnadsminneförklara den.

Drömparken – kronan på verket, tycker länsstyrelsen och vill skydda parken genom att byggnadsminneförklara den.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-05-20 17:00

Nyheten i korthet

  • Länsstyrelsen i Uppsala planerar att förklara Drömparken i Enköping som byggnadsminne, vilket skulle göra den till den första parken i länet med denna status.
  • Beslutet om att förklara parken som byggnadsminne kommer efter en utredning som fastställde att parken har ett högt kulturhistoriskt värde och därmed bör skyddas.
  • Drömparken, som först anlades 1996 av den internationellt erkända trädgårdsdesignern Piet Oudolf, är känd för sin unika design och växtmaterial.
undefined
Drömparken – kronan på verket, tycker länsstyrelsen och vill skydda parken genom att byggnadsminneförklara den.
undefined
Om Drömparken blir ett byggnadsminne kommer konstverk, bänkar och belysning inte få flyttas eller ändras utan länsstyrelsens godkännande.
undefined
Det är strukturen i parken som länsstyrelsen menar har ett kulturhistoriskt stort värde.
undefined
Bilden är från 2017 då förre stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattson guidade ett 60-tal magnoliaentusiaster från 15 länder genom Enköpings parker. Mattson var den som introducerade magnoliaträden i Enköpings offentliga rum i mitten av 1990-talet.

– Säger bara kommunen ja nu så tar vi ett beslut i frågan. Sen blir det någon form av invigning, säger länsantikvarie Roger Edenmo på länsstyrelsen i Uppsala.

Sedan en privatperson väckt frågan 2015 har saken diskuterats, först inom länsstyrelsen och sedan 2020 även med Enköpings kommun. 

Förra året genomfördes en utredning som slog fast att parken har ett högt kulturhistoriskt värde och därför föreslås skyddas genom en byggnadsminnesförklaring.

På torsdag ska kommunens tekniska nämnd säga ja eller nej till förslaget. Går det igenom blir Drömparken den första park i länet som blir ett byggnadsminne.

– Det finns några parker i landet som blivit byggnadsminne, exempelvis Marabouparken i Stockholm. Men Drömparken är nog den mest moderna. Det moderna har också en plats i det kulturhistoriska, säger Roger Edenmo.

Skyddsbestämmelserna kommer att vara formulerade så att kommunen kan fortsätta utveckla och bevara parken så som man tänkt. 

– Vi vill inte gå in och skydda specifika växtmaterial som kanske behöver förändras över tid i och med klimatförändringarna. Det är snarare strukturen i parken som är det viktiga. Den har, och kommer att fortsätta ha, ett stort kulturhistoriskt värde.

Skyddsbestämmelserna innebär exempelvis att parken inte får bebyggas och att gångsystem, terrasser, gräsytor och planteringar inte får ändras utan länsstyrelsens tillstånd. Konstverk, bänkar, belysning får inte flyttas eller ändras och ingen lekplatsutrustning får sättas upp i parken.

Enköpings parker har satt staden på kartan, inte bara i Sverige utan även internationellt och Drömparken är kronan på verket, menar länsstyrelsen. "Det speciella med Drömparken är att den ändrar karaktär under hela växtsäsongen och ger nya upplevelser under alla årstider. Likt en målarens palett finns här alla färger och former representerade i växtmaterialet och mångfalden och artrikedomen gör parken unik i sitt slag".

Parkens första del anlades 1996 av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf, som hade lockats hit av Enköpings dåvarande stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson. Piet Oudolf har efter det blivit världsberömd för sitt arbete med Battery park och High line i New York. Drömparken var en föregångare till dessa då det var hans första uppdrag utomlands.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!