Nu planerar vård- och omsorgsförvaltningen att installera trygghetskameror, eller fjärrövervakning som det även heter, vid utvalda särskilda boenden.
– Vi provar det i liten skala där vi tror att det är gynnsamt och i uppgörelse med kunden, säger Maria Palm, äldreomsorgschef vid Enköpings kommun.
Syftet med kamerorna är i första hand att de boende inte ska behöva bli störda av personal, främst gäller det nattetid.
– Medarbetarna kontrollerar de boende genom kameran, då slipper de bli väckta och kanske få svårt att somna om. Man gör upp med kunden om vilka tider kontrollen ska ske och hur fjärrtillsynen ska kombineras med personliga besök, säger Maria Palm.
Någon minskning av personal är inte planerad med anledning av en ökad fjärrtillsyn.
– Vid boendena kan fjärrtillsynen inte ersätta den personliga tillsynen i samma utsträckning som inom hemtjänsten. De som bor vid ett omvårdnadsboende har större behov av tillsyn, säger Maria Palm.
Efter en provperiod ska en utvärdering göras över hur fjärrtillsynen fungerar och vad kunderna tycker om den.
Inom hemtjänsten infördes möjligheten till fjärrtillsyn med trygghetskameror redan 2017 och antalet kunder som använder det har ökat. Idag har 24 kunder fjärrtillsyn inom kommunen och den privata omsorgen.
– Fjärrtillsynen gör att vi kan lägga resurser på rätt plats, exempelvis ge mer tid till kunder som är oroliga nattetid. För oss handlar det inte om en besparing, vi har inte minskat på personal, säger Kajsa Klarbo chef för nattpatrullen inom kommunens hemtjänst.