Vid djurbutiken Arken Zoo i Enköping kommer flera kunder för att köpa skor till sina hundar på fredagsförmiddagen.
– Jag tycker egentligen inte att hundar ska ha kläder men nu är det extremt kallt och bara att gilla läget. Milo skakar som ett asplöv ute och vill bara upp i famnen, säger matte Jennifer Diktonius och trär på de nya små skorna på Milos tassar.
Milo, som är en blandning av chihuahua och Jack Russel terrier, är själv lindrigt road av den nya utstyrseln och lyfter benen högt och sprätter med tassarna. Ute på den snöiga parkeringen pinnar han ändå på bra med skorna på.
Efterfrågan på hundkläder och hundskor har varit stor den senaste tiden i butiken.
– Det är extremt stor efterfrågan, jag har aldrig varit med om så mycket, försäljningen av skor har fullkomligt exploderat, säger Ida Valo, säljare och kampanjansvarig vid Arken Zoo.
Framför allt är det till små hundar som efterfrågan på skor är stor, de är ofta känsligare för kyla, och små hundskor börjar bli en bristvara.
– Det börjar sina hos leverantörerna men vi försöker beställa hem alla storlekar varje vecka, säger Ida Valo.
Generellt klarar hundar kylan bra men det är bra att ha extra koll på tassarna under vintern. Även öron, svans och pung kan vara känsliga för kyla.
– Oftast är det inte kylan i sig som är skadlig utan kombinationen med salt och grus. Det kan ge problem med tassarna, säger Emelie Svensson veterinär vid smådjurspraktiken Din Veterinär i Enköping.
Trampdynorna kan bli torra och spruckna och det är bra att smörja in dem med fet salva före promenaden.
– Salvan stöter bort snö och vatten, och den gör att det inte fastnar snöklumpar i tassarna, säger Emelie.
Går hundpromenaden längs saltade vägar kan man spola av hundens tassar efter promenaden, likaså bör man tänka på att vägsand kan vara väldigt vasst.
De flesta hundar kan vara ute i kylan ganska länge men valpar och äldre hundar med ledproblem ska man vara försiktigare med. De kan gärna ha ett täcke på sig så de inte blir kalla och stela.
– Är hunden i rörelse är det ingen fara men de ska inte sitta still i kyla. Vi får sällan in nedkylda hundar, ibland någon som gått genom isen. Dem kan man hjälpa genom att ta dem inomhus och linda in i varma filtar. Blir de flåsiga och svåra att få kontakt med bör man söka veterinär, säger Emelie.
Förfryser hunden en kroppsdel ska man tina den långsamt, inte gnugga eller spola med varmt vatten.