Enligt regeringens tillfälliga riktlinjer är det förbjudet att servera alkohol på serveringsställen efter klockan åtta på kvällen, med syftet att hindra smittspridning.
Restaurangerna måste, enligt alkohollagen, utrymmas senast 20.30 men efter att alkoholdrycker plockats undan får de öppna igen för att servera mat, folköl och alkoholfri dryck.
Men reglerna har tolkats olika av kommunerna i landet och nu går Folkhälsomyndigheten ut med ett förtydligande om det tillfälliga förbudet för att alla kommuner ska göra lika.
I Enköping har kroggästerna fått stanna kvar efter alkoholstoppet klockan 20.00.
Att man valt den tolkningen av direktiven hänger ihop med en förfrågan från en konferensanläggning som tvingades flytta runt folk i lokalerna på grund av reglerna.
– Flyttar man gästerna fram och tillbaka anser vi att stängningen motverkar sitt syfte med att minska smittspridning. Men det är ingen stor fråga i Enköping, min uppfattning är att de flesta serveringsställen ändå stänger ner efter serveringsstoppet för alkohol, säger Kenny Jonsson, administrativ chef vid socialförvaltningen.
Enligt den jurist vid Folkhälsomyndigheten (FHM) som EP varit i kontakt med gör kommunerna fel om de låter krogarna hålla öppet efter serveringsstoppet.
Den tillfälliga förordningen är enligt FHM överställd den serveringstid som kommunen beslutat och alkohollagen är i sin tur överställd den tillfälliga förordningen.
Men några repressalier mot kommunerna är inte aktuellt.
– Kommunerna är självständiga i sin tolkning av lagen och sanktioner mot dessa tolkningar saknas i lagstiftningen, säger Margitta Fröberg, jurist vid FHM.
Nu förtydligar FHM att kommunerna måste ställa krav på att serveringsställena utryms efter alkoholstoppet.
– Det har inte varit så tydligt tidigare hur regelverket ska tillämpas. Nu kommer vi att gå ut med ny information om reglerna på kommunens webb, säger Kenny Jonsson.