I början av pandemin såg det riktigt mörkt ut för Godisgallerian i Enköping. Många var osäkra på smittoriskerna med corona och undvek att köpa lösgodis.
– De första veckorna hade vi ett tapp på närmare 60 procent, det var inte roligt alls. Men sen kom påsken och då exploderade godisförsäljningen igen, säger Mårten Lindell som drivit godisgallerian i 16 år.
Nu är man tillbaka på samma försäljningsnivå som före pandemin, och lite till.
– Vi märker en stor återströmning av kunder, folk är lite mer avslappnade. I år har hemestrandet under sommaren även haft en stor positiv effekt, säger Mårten.
Även vid Ica Västerhallen ökar försäljningen av lösgodiset igen.
– Vi fick ett jättedipp i början av corona. Nu ökar det sakta igen men det är inte som före pandemin, säger butikschef Dennis Broberg.
Vid Kungens tobak på Kungsgatan märker Sirak Goitom att godis inslaget i papper säljer bättre, men den ökningen började före pandemin.
– Vi fick en halvering av lösgodisförsäljningen förra året, det var skrämmande. Men det är lite bättre nu, säger han.
På lördag firas lösgodisets dag, för sjunde året.
En dag som Mårten Lindell vid Godisgallerian tycker man kan passa på att prova något annat än geléråttor som de flesta redan ätit ett antal av.
– Det är en bra dag att kanske unna sig något med mer vuxen smak, som chokladlakrits eller kulor med vit choklad, citron och saltlakrits.
Sverige är det land i världen där man äter mest godis, enligt Livsmedelsverket äter svenskarna i snitt 15 kilo choklad och godis per person och år.