Nu läggs en högre växel in för vattenkvalitén i Mälaren

Arbetet med att förbättra kvalitén på Mälarens vatten växlas upp i och med att projektet MER - Mälaren en sjö för miljoner, permanentas.

Sagån utgör en naturlig gräns mellan Uppland och Västmanland. Men ån, som mynnar ut i Mälaren, är kraftigt övergödd och flera insatser görs för att minska näringsläckaget kring ån. Ett viktigt samarbete mellan kommunerna Västerås, Enköping och Sala.

Sagån utgör en naturlig gräns mellan Uppland och Västmanland. Men ån, som mynnar ut i Mälaren, är kraftigt övergödd och flera insatser görs för att minska näringsläckaget kring ån. Ett viktigt samarbete mellan kommunerna Västerås, Enköping och Sala.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enköping2022-01-13 15:00

Det är Mälarens vattenvårdsförbund som drivit projektet som från årsskiftet ingår i förbundets ordinarie verksamhet.

– Det innebär att vi kan få en större tyngd i samordningen, kan planera bättre och växla upp verksamheten, säger Ingrid Hägermark, förbundschef vid Mälarens vattenvårdsförbund.

Projektet MER startades 2013 för att stötta kommunerna kring Mälaren i arbetet med vattenfrågor som oftast är komplext. När det nu blir en del i den ordinarie verksamheten blir alla medlemmar i förbundet (som regioner, länsstyrelser och företag) en del av det, inte bara kommunerna.

Senast 2027 ska alla vattenförekomster ha en god vattenstatus enigt Vattenmyndigheten.

– Vi har fortfarande inte bra status i vattnen som berör Mälaren och vi vill öka takten i arbetet för det. Vi ser klara vinster med att man samordnar sig, säger Ingrid Hägermark.

Det handlar om att utbyta erfarenheter och kunskaper mellan aktörer och organisationer, hur man arbetar med olika vattenfrågor eller var man ansöker om pengar till olika insatser.

– Det är ett tungrott arbete för kommunerna och frågor som inte är lätt att påverka själv, säger Ingrid Hägermark.

Ett mål med arbetet nu är att medvetandegöra politiker och allmänheten om vattenfrågorna.

Enköping är en av 23 kommuner i Mälarens tillrinningsområde som ingår i projektet MER. Det kostar kommunen 60 000 kronor om året att delta, en summa som minskar när fler aktörer ansluter sig.

– Det är ett samarbete som vi får ut mycket av. För att nå målet i vattendirektivet måste vi samarbeta både mellan kommuner och inom kommunen, vi har mycket att lära av varandra, säger kommunens vattenstrateg Johan Axnér som menar att åtgärdstakten idag är för låg för att målet ska nås.

De utbildningar som erbjuds inom MER är en viktig del och genom medlemskapet tar man även del av miljöövervakningen som görs i vattnen kring Mälaren.

– Projektets stöd till kommunens åtgärdssamordnare är också jätteviktigt. Där stöttar vi bland annat markägare i åtgärdsarbetet med näringsläckaget inom jordbruket, säger Johan Axnér.

Samarbeten är även på gång med Heby kommun om Örsundaån och med Västerås och Sala om Sagån.

Bildandet av vattenråden är en nyckel i det arbetet och vi har fått stöd i att göra det på ett bra sätt. Vi måste ner på lokal nivå och lyfta kunskaperna där och få en förståelse för vad vattenförvaltning är, säger Johan Axnér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!