I den nya vårdbussen kan cancerpatienter från närområdet få behandling och slipper åka till Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Vi ser att många patienter åker ofta och långt för sina behandlingar och att anhöriga följer med och måste ta ledigt från jobbet. De tycker det är väldigt skönt att kunna få vården i Enköping istället, säger Maria Andersson-Ödman, projektansvarig för vårdbussen.
Bussen ingår i Region Uppsalas utvecklingsprojekt "Cancervård närmare hemmet". I fyra månader ska den stå i Enköping och därefter utvärderas. Tanken är att bussen så småningom ska kunna användas på olika platser i länet.
Att man börjar i Enköping beror på att det redan finns en fast mottagning för cancerbehandling här, med rutinerad personal.
– Susanne Öberg och Pävi Lempinen på mottagningen i Enköping jobbar väldigt självständigt och är vana att ta egna beslut. De har otroligt mycket att lära ut till Akademiska, säger Maria Andersson-Ödman.
En anna fördel med Enköping är att det finns akutmottagning och läkare nära, det ger trygghet för projektet.
De behandlingar som görs i vårdbussen är kortare rutinbehandlingar som kortare cytostatikainfusioner, injektioner och tappning av blod.
– Det är sådant man inte behöver göra i sjukhusmiljö och på så vis avlastar vi Akademiska sjukhuset, säger Maria Andersson-Ödman.
Men cancerbehandling är inte lätt. Det kan ge biverkningar och läkemedel och avfall måste hanteras rätt.
– Fördelen är att både jag och Päivi har jobbat inom den lasarettsanslutna hemsjukvården och har erfarenhet av att jobba hemma hos patienter, det är en hel del att tänka på då, säger sjuksköterskan Susanne Öberg.
På måndagen var det Pia Vikman-Roslin och Cecilia Björklund från hematologen vid Akademiska sjukhuset som bemannade bussen i Enköping. De tycker vårdbussen fungerar bra och att de hittat rutinerna för att arbeta i det trånga utrymmet.
– Vi tar bara emot en patient i taget och de får lite mer tid här, det ger en trygghet som är viktig, säger Pia.
Att de nu får träffa kolleger som de tidigare bara haft telefonkontakt med är också en positiv effekt.
– Det är ett nytt samarbete som är väldigt roligt, säger Pia.
Från patienterna har man fått mycket positiv respons.
– De säger att de känner sig mer sedda och att de inte känner sig lika sjuka när de inte behöver vistas i en sjukhusmiljö, säger Maria Andersson-Ödman.