Uppgifterna ovan är hämtade ur Skolverkets statistik, från läsåret 2019/2020.
Andra exempel ur denna lokala statistik visar att S:t Iliansskolan hade lägst andel nior som uppnådde kunskapskraven i alla ämnen medan Robinson Vårfru hade störst andel som klarade kunskapskraven. Dessa uppgifter är från läsår 2018/2019 (senaste sökbara statistiken över slutbetyg i årskurs 9 hos Skolverket).
Men den senaste lokala statistiken som hämtats från Skolverkets hemsida blir den sista – om inte lagen ändras. Från och med den 1 september publicerar Skolverket nämligen enbart skolstatistik på riksnivå.
Orsaken till förändringen är att Statistiska centralbyrån, SCB, bedömer att uppgifter om friskolor omfattas av sekretess. Uppgifterna om fristående skolor lämnas därför inte ut till Skolverket.
SCB:s sekretessbedömning överklagades av Sveriges kommuner och regioner, SKR, till Kammarrätten och sedan till Högsta förvaltningsdomstolen, men SCB fick rätt. Av rättviseskäl har därefter Skolverket beslutat att inte enbart redovisa de kommunala skolornas betyg, elevsammansättning, andel behöriga lärare, med mera.
Det blir stora konsekvenser av att skolstatistiken på lokal nivå upphör.
– För allmänheten innebär detta att man inte längre kan jämföra skolor i vår utbildningsguide. Så för skolvalet spelar det stor roll. Det innebär också att man inte får den insyn i skolväsendet som skollagen kräver. Och det får betydelse för Skolinspektionen som inte kommer att kunna hämta data från oss för att göra sina analyser, sa Eva Durhan, avdelningschef på Skolverket, i en tidigare intervju med TT.
– Vi är mycket bekymrade, säger Mats Flodin (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Enköping.
Men han säger sig ännu inte vara tillräckligt insatt i hur mycket det påverkar utbildningsförvaltningen i Enköpings kommuns möjligheter till att göra olika jämförelser.
Kritiken mot förändringen har varit massiv, ända upp till regeringsnivå:
– Så här kan vi inte ha det. Vi vill ha koll på hur det går på olika skolor, vilka skolor som ska få olika former av statsbidrag och förstås att uppgifter finns till för forskning och utvärdering, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.
Regeringen har därför gett Skolverket i uppdrag att redovisa vilka författningsändringar som krävs för att den lokala statistiken återigen ska kunna redovisas.