I torsdags tog upplevelsenämnden beslutet att teckna ett samarbetsavtal med J.P Johansson-sällskapet. Avtalet är ett så kallat idéburet offentligt partnerskap som i stora drag går ut på att J.P Johansson-sällskapet bidrar med det samhälleliga målet att sprida kunskap om det industriella kulturarvet och dess påverkan på samhället. I gengäld får sällskapet ett stöd på 250 000 kronor i år och nästa år.
– Vi vill ju att barn ska lära sig om industrialismen i Enköping. Bahcomuseet är därför mycket bra i utbildningssyfte. Så det känns jättebra att vi kan säkerställa att invånarna kan ta del av utställningarna, säger upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD).
J.P Johanssons-sällskapets ordförande Stig Lundh är både glad och lättad efter beslutet.
– Det var ju lite oroligt där ett tag, innan vi visste om vi skulle få några pengar, säger han.
I maj förra året flyttade museet in på Kvartsgatan i Stenvreten efter att ha legat i malpåse några år. Fastighetsägaren Ola Bigélius har sedan dess lånat ut lokalen mot att sällskapet stått för driftskostnaderna. Men från årsskiftet måste sällskapet själv betala hyran.
– Den ligger på 300 000 kronor så kommunens bidrag räcker inte riktigt. Men vi får försöka få ihop det på andra sätt. Vi har ju intäkter i form av inträdesavgifter, säger Stig Lundh.
Beslutet innebär att sällskapet kan fortsätta att utveckla verksamheten. Stig Lundh berättar att det finns en hel del tankar. Exempelvis vill man göra någon form av karta där alla minnesvärda platser som JP Johansson ligger bakom märks ut.
– Det finns ju många platser i Enköping som bär hans spår; Hamnverken, statyn vid Gustav Adolfs plan, broarna över ån, Seviljaskiftnyckeln och mycket annat, säger han.
När det gäller uppdraget att ta emot skolklasser finns också planer och en ansökan om bidrag ska gå iväg till Riksantikvarieämbetet.
– Vi behöver göra nån form av investering så eleverna exempelvis kan få se hur skiftnycklar fungerar och prova på att använda dem.
Sedan maj förra året har museet haft 650 besökare. Stig Lundh räknar med att man ska komma upp i omkring ett tusen om året.
De flesta av föremålen i museet ägs av Enköpings museum. Sällskapet har dock själva kompletterat samlingen genom att ta emot Bahco-föremål som bland andra privatpersoner skänkt.