Tryggare framtid med avtal för sociala föreningar

Nu inför socialnämnden avtal med föreningar som utför socialt arbete för att trygga verksamheterna på längre sikt.

Nu får föreningarna som samverkar med socialtjänsten teckna IOP avtal med kommunen, ett samverkansavtal mellan den offentliga sektorn och den idéburna sektorn som gör det lättare att planera arbetet på längre sikt.

Nu får föreningarna som samverkar med socialtjänsten teckna IOP avtal med kommunen, ett samverkansavtal mellan den offentliga sektorn och den idéburna sektorn som gör det lättare att planera arbetet på längre sikt.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-06-05 12:00

Trygghet och långsiktighet i arbetet, det ska de nya IOP-avtalen ge för de föreningar som har samarbete med socialförvaltningen i Enköping.

– Avtalen är en bra lösning både för föreningarna och för kommunen, det ger en långsiktighet i arbetet för båda parter, säger Krister Larsson (M), ordförande i socialnämnden.

IOP står för Idéburet Offentligt Partnerskap och är en samverkansmodell mellan den offentliga sektorn och den idéburna sektorn. Avtalen beskriver vilken verksamhet föreningen ska bedriva för att få verksamhetsbidrag från kommunen. IOP-avtal finns redan i ett flertal kommuner i landet.

Socialförvaltningen har fått i uppdrag av socialnämnden att skriva IOP-avtal med de föreningar som tidigare haft önskemål om sådana avtal med kommunen. Det gäller bland annat Hela människan/Ria, kvinnojouren och Lokalen på Kärrhöksgränd.

Redan förra våren tog kommunfullmäktige beslut om ett kommunövergripande stöd för IOP-avtal inom samtliga förvaltningar. Men någon gemensam policy har ännu inte arbetats fram.

undefined
Peter Ulvenström och Mats O Karlsson ser att IOP-avtalen ger ett lugn i verksamheten och en långsiktighet i arbetet för både föreningarna och kommunen.

– Och vi kan inte vänta på det så nu skriver vi egna avtal med föreningarna. Ambitionen är att ha avtalen i botten redan när vi tilldelar nästa års verksamhetsbidrag, säger Krister Larsson. 

Mats O Karlsson, tidigare ordförande i Hela Människan RIA som driver Härbärget och dagcenter, har arbetat för IOP-avtal i många år och är glad över beslutet.

– Vår organisation är stor med anställda och fastigheter och för oss innebär det en trygghet, vi behöver avtalet. Kommunen har insett att Härbärget behövs och att det är bättre att en ideell organisation driver det, säger han.

Behovet av sängplatser för bostadslösa ökar och planer finns på att bygga en separat stuga på gården vid Härbärget, för hemlösa kvinnor.

– I praktiken handlar det om tak över huvudet och mat för personer som lever i utsatta situationer. Avtalen kommer absolut att underlätta vårt arbete och jag hoppas verkligen att det kan införas redan nästa år, säger Peter Ulvenström, föreståndare vid Härbärget.

I höstas beslutade socialnämnden att verksamhetsbidrag ska betalas ut för ett år i taget, tidigare låg de på två år. Orsaken var att nämnden ansåg att man inte kunde ta beslut på två år när kommunens budget ligger på ett år.

– IOP-avtalen är en långsiktig överenskommelse, ett avtals om ska hållas även om man måste söka bidraget varje år, säger Krister Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!