Nu förbereds våren i Enköping

Tusentals lökar grävs nu ned på olika platser i Enköping, för färggrann fägring till våren.

I höstmörkret ser parkenheten till att vi har något att se fram emot. 111000 vårlökar har planterats i Enköping och i kransorterna, för färglad fägring i vår.

I höstmörkret ser parkenheten till att vi har något att se fram emot. 111000 vårlökar har planterats i Enköping och i kransorterna, för färglad fägring i vår.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2021-10-18 06:00

Nu planteras 111 000 lökar i Enköping och kransorterna i kommunen. Det är parkenhetens personal som gräver ner de tusentals lökarna i parker, längs gatorna, på skolor och vid äldreboenden.

– Det låter kanske mer än vad det är. Många lökar är väldigt små, som scilla, de är som kikärter, säger Johanna Erlewing, arbetsledare vid kommunens parkenhet.

Mängden lökar som ska ge blomsterprakt till våren, brukar vara ungefär detsamma varje år. I år är det dock något mer eftersom man gör en lite större kompletteringsplantering.

Två veckor har det tagit parkenhetens personal att få ner alla lökarna i backen. Bland annat har man satt lök i gräsrefugen längs Fjärdhundragatan och i den nyanlagda Fridegårdsparken.

– Vi ville få in vårlök i Fridegårdsparken eftersom vi inte kan plantera perenner där i höst, de klarar inte kylan i vinter. Men vi ville ändå få till något fint där till våren. Det är bland annat snödroppar, krokus och hundtandslilja, säger Johanna Erlewing.

Det finns ritningar över var all tidigare lök har planterats. Vid en del platser görs nyplanteringar medan andra bara fylls på.

– Man vill gärna ha lök som återkommer och blir fler år efter år, som scilla som är helt galen och bara fortsätter att blomma helt fantastiskt, men det är lite svårt att hitta, säger Johanna Erlewing.

Något nytt blir det varje år, bland annat i sommarplanteringen vid Afzeli plan. Där provar man i år en lökblandning med narcisser, tulpaner och fritillaria (klockliljor, som exempelvis Kejsarkrona).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!