Nu renoveras en örtagård med exklusiva inslag

Rådhusgården har hunnit fylla 20 år och den populära oasen mitt i stan får en välbehövlig makeover.

Rådhusgården bakom museet renoveras. Det är en park med karaktär av örtagård och tack vare det skyddade läget kan man odla växter här som annars inte klarar vårt klimat. Det äkta mullbärsträdet var dock dåligt och fick fällas men ersätts av ett nytt.

Rådhusgården bakom museet renoveras. Det är en park med karaktär av örtagård och tack vare det skyddade läget kan man odla växter här som annars inte klarar vårt klimat. Det äkta mullbärsträdet var dock dåligt och fick fällas men ersätts av ett nytt.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-10-22 05:00

Rådhusgården är en lite hemlig park där den gömmer sig mellan husen bakom museet. Den anlades för 20 år sedan och börjar bli förvuxen och en renovering av den pågår.

På onsdagen jobbade Anders Adolfsson, Louise Gedda och Henrik Svensson från parkkontoret med att gräva bort gammalt material, stenmjöl, kantsten och bevattningsslangar i parken. Mycket av materialet återanvänds, jorden sållas och kan bli gräsmattejord på andra platser.

– Hela parken ska göras om men det finns en hel del exklusiva växter som sparas. Vi kommer nog att jobba här i sex veckor till, säger Anders Adolfsson.

undefined
Rådhusgården anlades 2001-2002 och börjar bli sliten och förvuxen och måste fräschas upp. Förhoppningen är att man även ska kunna återinföra vatten i parken.

Under hela arbetstiden är parken stängd för allmänheten. Flera besökare stannar besviket till vid stängslet runt parken, de vill in och plocka valnötter som fallit till marken, och äkta kastanjer som växer här.

Det skyddade och varma läget mellan husen gör att det går att odla växter här som annars inte klarar våra breddgrader. Det äkta mullbärsträdet var man dock tvungen att fälla då det började bli dåligt, men det ska ersättas av ett nytt.

undefined
Henrik Svensson, Louise Gedda och Anders Adolfsson på parkenheten jobbar med den lilla parken och hoppas att fler besökare nu upptäcker den.

– Det är viktigt att bevara parkens karaktär av örtagård och besökarna kommer att känna igen sig när vi är klara, säger Lisa Kennerstedt, landskapsarkitekt vid Enköpings kommun.

Buskskikten i parken ska glesas ut för att öka genomsikten, växtbäddarna med perenner och medicinalväxter görs om och får nya cortenkanter med rostfärgad yta. Det görs nya perennplanteringar, en spaljé för fruktträd och möblerna ska bytas ut.

Plantering av växterna ska göras under våren 2023.

undefined
Två stora valnötsträd växer på Rådhusgården och många besökare kommer till parken för att plocka nötterna, som är ätliga, när de fallit till backen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!