Det är ett ovanligt år, präglat av coronapandemin. Det gäller naturligtvis också de anställda och värnpliktiga på Ledningsregementet.
Egentligen skulle rekryterna ha deltagit på en stor försvarmaktsövning i Blekinge och Skåne, som skulle ha inletts för två veckor sedan. Den övningen skulle ha haft ungefär 20 000 deltagare, det internationella deltagandet oräknat. Men corona kom emellan.
I stället fick det bli en lokal variant för Ledningsregementet. Det är egentligen två slutövningar. Den nu pågående är för signalbataljonen. Telekrigsbataljonen ska sedan ta vid och genomföra sin slutövning.
Andra lokala övningar sker av liknande skäl runt om landet, bland annat i Skövde, Revinge och Kungsängen.
Övningen går ut på att ordna sambandet och ledningen för en brigadstrid. Brigadstaben ska förses med information som kartbilder och annat. En brigad består av 5 000 soldater, så det skulle ha varit en stor strid om övningen varit verklighet.
– Man möjliggör striden för de övriga, förklarar regementschef Johan Axelsson Ledningsregementets insats.
– Vi övar i allt väsentligt det som vi skulle ha gjort i Blekinge och Skåne. Med de coronarestriktioner som finns gör vi vad vi kan lokalt, berättar Erik Magnét, övningsledare och signalbataljonschef.
Övningsstyrkan från signalbataljonen består av cirka 300 värnpliktiga och runt 100 anställda.
Målet med slutövningen är att de värnpliktiga ska bli krigsplacerade. De ryckte in i juli förra året. Normalt skulle rekryterna ha ryckt ut veckan före midsommar, men coronarestriktioner har medfört indragna helgpermissioner och de får därför mucka två veckor tidigare.
Gångna helgen var faktiskt den första på länge som de värnpliktiga fick möjligheten att åka hem.
EP blir visad runt logistikplatsen. Där tankas stridsfordon 90 och även övningens deltagare. En som är ansvarig för att deltagarna får sitt bränsle (mat) är kockgruppschef Julia Karlsson. I dag lagar hon och hennes fem medarbetare 150 portioner tonfiskgryta med ris.
– Det är annorlunda mot att laga mat hemma, men det är väldigt trevligt, säger Julia Karlsson.
Dieselvärmaren i köket har gått sönder och de får de elda med ved. Det går minst lika bra, enligt kocken.
De värnpliktiga Ida Mårtén, Erik Landgren, Benjamin Holmbom och Emil Vogel har alla trivts med att göra lumpen i Enköping.
– Alla skulle behöva göra någonting sånt här. Man lär sig mycket om världen och om andra människor, säger Erik Landgren.