Niornas lyft – många fler blir behöriga

Niorna på Enöglaskolan har gjort ett rejält lyft. Nu ser 70 procent ut att få gymnasiebehörighet.

Kent Ishimwe, Khalid Yusuf, Essey Yemane, läraren Elvira Armholt, Flora Stepanyan, Sara Alkseibati och Maha Sabouni vet vilka gymnasieprogram de ska gå på.

Kent Ishimwe, Khalid Yusuf, Essey Yemane, läraren Elvira Armholt, Flora Stepanyan, Sara Alkseibati och Maha Sabouni vet vilka gymnasieprogram de ska gå på.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-02-01 06:00

Till sommaren slutar Enöglaskolans allra första nior. Skolan har gått från att vara en låg- och mellanstadieskola till en stor F-9-skola. De idag 42 eleverna i nian har varit äldst på skolan ända sedan de gick i sexan.

– De har verkligen fått ta ansvar hela vägen och försökt att vara förebilder för alla yngre, berättar Elvira Armholt som undervisar niorna i samhällskunskap.

Enöglaskolan har haft några tuffa år. Bland annat har Skolinspektionen påtalat brister i tryggheten och studieron. En stor andel av eleverna har utländsk bakgrund. 95 procent har minst en förälder med annat modersmål än svenska.

– Under de tre åren sedan vi började med högstadiet har det blivit stora förbättringar. Första året var kämpigt och andra året (då Skolinspektionen gjorde tillsyn) var arbetsmiljön väldigt jobbig. Men det här året har det lagt sig. Vi har fått mycket mer personal, fler speciallärare och lärarassistenter, säger Elvira Armholt.

 – Nu är det inte alls lika mycket våld, hot och kränkningar. Det har lugnat ner sig. Det ska bli spännande att se hur det blir i framtiden med tanke på hur de här tre åren har utvecklats.  

undefined
Kent Ishimwe, Essey Yemane, Khalid Yusuf, läraren Elvira Armholt, Maha Sabouni, Sara Alkseibati och Flora Stepanyan trivs på Enöglaskolan.

Hur går det för niorna?

– Det går bra. I höstas tyckte vi att det var lite tungt. Men när vi såg julbetygen, efter kollegan Laila Riestens analys, blev vi positivt överraskade. Majoriteten av eleverna är väldigt duktiga och studiemotiverade.

Ungefär 70 procent har i nuläget gymnasiebehörighet. I höstas befarade man att bara omkring 50 procent skulle uppnå det.

Elvira Armholt berättar att eleverna är väldigt måna om att komma in på gymnasiet.

 – Vi har ett väldigt stort kämpande gäng i nian som hjälper varandra. Det är en bra studiekultur.   

En nyhet är föredrag från omvärlden en gång i månaden på samhällskunskapen, Enköping Vårfru Rotaryklubbs projekt efter initiativ av Mats Alvemark. 

Senast lärde företrädare från Sparbanken i Enköping ut kunskaper om ekonomi och banker.

Hur har mötena mellan föredragshållare och elever varit?

– Det har varit bra möten. Sen håller vi på och utvärderar tekniken, vilken videoteknik som vi ska använda. Det är en utmaning att ha digitala besök, men det är ju coronasäkert, säger Elvira Armholt.

När EP träffar sex av niorna berättar de att de tycker att de lärde sig mycket under bankföredraget.

Alla sex svarar snabbt på frågan om vilka program de ska gå på i gymnasiet. Teknik, natur, samhäll och ekonomi ska få nya elever från Enögla.

undefined
Här är sex av niorna på Enögla: Kent Ishimwe, Khalid Yusuf, Essey Yemane, läraren Elvira Armholt, Sara Alkseibati, Maha Sabouni och Flora Stepanyan.
Karta: Enöglaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!