I november i fjol sattes spaden i marken för det nya kommunhuset.
På 5500 kvadratmeter, fördelat på fyra plan, ska 450 kommunanställda arbeta.
Det ska stå klart hösten 2025, men redan nu ses tecken på att något ska byggas.
Men – det är inte delar av det nya kommunhuset som nu byggs upp på platsen invid Kungsgatan på Munksundet.
– Vi sätter upp ett tält runt och över hela platsen, som ett väderskydd, för att sedan sätta ihop huset på insidan, berättar platschefen Christoffer Lennartsson på Skanska.
Nu går de flesta på arbetsplatsen på semester, men när de är åter efter ledigheten ska det stora tältet vara på plats och de olika delarna till kommunhuset sättas ihop.
– De kommer att lyftas in uppifrån, berättar Christoffer Lennartsson.
Projektet följer både tidsplan och kostnadsplan, enligt affärsutvecklaren Elisabeth Hoffsten.
Finns det några kritiska punkter som kan ändra det?
– Det svåraste brukar vara i marken och det är avklarat, så vi tror att vi ska slippa obehagliga överraskningar, säger Elisabeth Hoffsten.
Runt årsskiftet beräknas byggnaden vara så pass klar att den är tät och tältet kan tas bort.
– Då ska enköpingsborna kunna få en uppfattning om hur slutresultatet blir.
Det nya kommunhuset kommer att ha entrén i samma hörn som tidigare, det sydöstra, men det nya huset byggs på andra ledden, med ena gaveln ut mot Kungsgatan.
Skanska Sverige, som bygger, ska sedan hyra ut huset till Enköpings kommun. Avtalet löper på 20 år och hyran, som årligen ska indexuppräknas, är i 2022 års nivå 12,3 miljoner om året. I dealen ingår också att Skanska får köpa fastigheten av kommunen för 12 miljoner kronor.
Husets fasader ska bestå av ljus träpanel, delar av taket av solceller och sedum-växter med en takterrass som har koppling till matsalen för 200 personer.
73 parkeringsplatser, cykelförråd och cykelplatser ingår också i bygglovet. Att det är färre parkeringsplatser än arbetsplatser är en del i hur kommunen vill arbeta med trafik och hur vi förflyttar oss i kommunen
Med trä som primärt byggmaterial, betong med lägre klimatpåverkan, solceller på taket och bergvärme med frikyla kommer byggnadens klimatpåverkan bli låg, menar byggaren.