Form och uttryck ska behållas i nya planteringen

Ett stort område i Drömparken får nya perennväxter i år.

När en yta i Drömparken måste förnyas försöker man följa originalritningen av Piet Oudolf så mycket som möjligt för att parken ska behålla sin karaktär. I år är det ytan mot Joarparkeringen som förnyas.

När en yta i Drömparken måste förnyas försöker man följa originalritningen av Piet Oudolf så mycket som möjligt för att parken ska behålla sin karaktär. I år är det ytan mot Joarparkeringen som förnyas.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2023-05-27 20:00

Det är ytan vid entrétavlan, mot Joarparkeringen, som blivit gammal och behöver göras om.

– Perennerna flyttar sig och tappar formen med tiden, så det här fungerade inte längre, säger Margareta Vallin som tillsammans med Therese Rytterlund planerat vilka perenner som ska växa här.

undefined
Annika Hietanen och Margareta Vallin från parkkontoret hjälps åt med planteringen av de nära 2000 perennerna som ska ner i jorden.

Drömparken designades av den nederländske trädgårdsarkitekten Piet Oudolf och anlades 1996. Den har renoverats regelbundet genom åren och man har alltid noga följt den ursprungliga planen för parken.

Margareta och Therese har tittat på Piets originalritningar och valt växter med samma form och uttryck, allt går inte att ersätta med samma växtmateriel. Det har varit lite av ett detektivarbete för dem.

– När parken byggdes tog Piet Oudolf växter från sin plantskola i Holland, de går inte att få tag på idag. Men det ska vara mycket höga växter, spiror och bollar och gräs som är ett signum för Piet Oudolf, säger Margareta.

undefined
Martina Sundin och Therese Rytterlund gräver ner olika sorters perennplantor på ytan som grävdes upp i höstas då perennerna med åren tappat formen och hela planteringen måste göras om.

Närmare 2 000 plantor ska ner i jorden på platsen och Martina Sundin och Annika Hietanen från parkkontoret hjälper till med planteringen.

Det är rader av små krukor med Hakonegräs, kransveronika, olika sorters geranium och rutaväxter som väntar på att få rötterna i jorden. De planteras lite tätare än normalt för att ytan snabbare ska växa ihop och bli mer lättskött.

– Perenner blir finare om man planterar flera i grupp, man kan dela på dem när de växt till sig så man får flera plantor av en, tipsar Margareta.

Till nästa växtsäsong kommer de små plantorna att ha vuxit till sig och ytan likna de äldre planeringarna i Drömparken.

undefined
Perennerna i Drömparken planteras tätare än normalt för att ytan snabbare ska växa ihop och skötseln av den bli enklare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!