När konsten blir ett språk

I en provisorisk ateljé på ett asylboende i Enköping skapades mängder av konst under jullovet. Konst som nu går att se på biblioteket.

Hem. Ett hus i en by, kanske någons hem i ett land långt borta.

Hem. Ett hus i en by, kanske någons hem i ett land långt borta.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2018-02-07 20:00

– Varje person har uttryckt så mycket med konsten. Deras erfarenheter syns, i båtar, vapen och blommor. Man ser varandras jobb och inspireras, det har varit ett otroligt projekt, säger Bahaa AlKhlaf från Irak som var en av de närmare 50 personer som deltog i konstprojektet.

Han talar arabiska och Motaz Khouli som jobbar för ABF översätter.

På asylboendet där konstprojektet hölls talas 27 olika språk. Konsten blir då ett gemensamt språk där man kan berätta om sig själv.

Under åtta dagar på jullovet fick de boende vid asylboendet prova på olika sorters konst och hantverk. Keramik, papier-maché, tovning, träslöjd och att måla och teckna.

– På ett asylboende har man inte alltid så mycket att göra under julhelgen. Man kan bo flera vuxna eller en familj med flera barn i ett rum. Många blev väldigt tacksamma över att vi skapade ett vardagsrum där de kunde umgås med andra under projektet, säger kulturpedagogen Stuart Mayes som invigde utställningen på biblioteket.

Det som ställs ut är ett urval av det som deltagarna skapat under projekttiden. Mycket är inspirerat från deras hemländer, keramik från Marocko, bilder från byar i Egypten eller Irak, båtar och vapen i keramik men även en mängd blommor och fredsduvor. Livserfarenhet och drömmar som fått uttryck i olika material.

– Det blir även en fortsättning. 25 av deltagarna har anmält sig till en studiecirkel hos ABF, det här har varit väldigt uppskattat, säger keramikern Tina Tombrock som varit handledare i projektet.

En positiv effekt av projektet var också att deltagare som tidigare inte vågat nu börjat gå till språkkaféet som hålls på biblioteket på onsdagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!