Hösten är högsäsong för sotarna

Allt fler skaffar en kamin för att värma huset under vinterhalvåret. Skorstensfejartekniker Ronny Holmberg och hans kollegor får mer och mer att göra.

Ronny Holmberg har arbetat inom branschen i snart 25 år och berättar att de går upp på taken i alla väder.

Ronny Holmberg har arbetat inom branschen i snart 25 år och berättar att de går upp på taken i alla väder.

Foto: Ellen Lewerin

Enköping2023-09-25 17:00

Hösten närmar sig med stormsteg och med den kommer sotarnas högsäsong. Ronny Holmberg är skorstensfejartekniker och EP följer med honom när han ska besiktiga en nyinstallerad kamin. De boende berättar att de skaffade kaminen som säkerhet med tanke på förra årets elpriser. Men också för att det är mysigt.

– Det är ofta så man resonerar, man vill ha något om det blir strömavbrott eller så. Samtidigt blir det mysigt, bekräftar Ronny Holmberg.

Ronny Holmberg berättar att det är många som installerar nya kaminer nu, både för att ersätta en gammal som inte håller värmen lika bra och helt nya. Närliggande kamintillverkare har haft stopp i fabrikerna när trycket har varit som högst och väntelistorna för leverans blev långa.

Hur ofta en kamin ska sotas hänger på hur mycket den används, men används den för uppvärmning ska den sotas en gång om året. När kaminen sotas görs också en enklare kontroll så allt stämmer. Jobben har därmed ökat för Ronny och hans kollegor.

– Tyvärr är folk lite sena, man tänker inte på kaminen under sommaren. Det är bra om man planerar i tid och hör av sig redan i mars, april. Ju längre in på säsongen man kommer desto mer hektiskt blir det för oss när folk vill få igång sina eldstäder.

När man skaffar en kamin ska man först ansöka hos kommunen med en bygganmälan. Då får man ett startbesked och först då kan kaminen installeras. Det är när kaminen är installerad som Ronny Holmberg kommer in, för att kontrollera att den är installerad på ett sätt som uppfyller kraven i monteringsanvisningarna.

– När jag har kontrollerat och godkänt skickar jag ett protokoll till kommunen, som skickar en kontrollplan som jag skriver på. Först då får man ett slutbesked och kaminen får eldas i.

Det gäller alltså att planera i tid om man vill elda när kylan kommer. Processen är till för att säkerställa att kaminen är brandsäker och uppfyller kraven som finns om avstånd och täthet. Ronny Holmberg visar och mäter avstånd från kamin till väggen, kollar efter sågspån och andra brännbara material, och tittar på eldstadsplan. Det är mycket som ska räknas in.

När skorstenen ska kontrolleras får EP:s reporter följa med upp på taket. Just denna septemberförmiddag är ljummen med en svag bris, men så härligt är inte alltid vädret för en skorstensfejartekniker.

– Oavsett hur mycket snö det är, oavsett hur mycket det regnar så gör vi jobbet oavsett. Det är bara att klä på sig och köra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!