Klimatet
Ännu märks ingenting på ytan men planeringen har pågått i många år.
Till en början handlade det bara om att försöka få fason på ett ganska tråkigt handels- och industriområde mellan E18 och järnvägen. Men runt 2019 inträffade flera saker som gjorde att Enköpings kommun bestämde sig för att använda Myran som ett slags testprojekt i arbetet med att bli en hållbar stad.
En anledning var att man deltog i arkitekttävlingen Europan där bidraget Root City utsetts till det vinnande bidraget för Enköping. I konceptet visualiserades Myran som en stadsdel med hög kvalitet och klimatsmarta energi-, avfalls- och kommunikationslösningar.
Sedan dess är det tänkt att Myran-projektet inte bara ska bli en klimatsmart stadsdel utan också fungera som en katalysator för hela kommunens klimatomställning.
– Men vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede. En sån här omställning tar tid, det är många som ska involveras, säger huvudprojektledaren Maria Lindelöf.
För kommunen är det enklast att genomföra förändringar på den mark som man själv äger och där ingenting ännu är byggt. De företag som vill köpa mark här skriver också på avtal om att följa de strikta hållbarhetsbestämmelser som kommunen satt upp för Myran. Närmast motorvägen är Elgiganten, Jula och Aros Auto på väg att etablera sig. Utöver det för kommunen också diskussioner med polismyndigheten om den tomma ytan bakom Ica Maxi.
– Där vi säljer mark kan vi själva formulera agendan för vad vi menar med klimatneutral stadsdel. Där vi inte själva äger marken måste vi ha en bra samverkan och dialog med fastighetsägarna så att de är med på tåget och ser egna värden i att bidra till visionen, säger projektledaren Isabell Eklund.
Till sin hjälp har de det nyligen framtagna hållbarhetsprogrammet, som ska uppmuntra alla aktörer i området att genomföra sina mest hållbara idéer. Programmet ska ligga till grund för all framtida planering och byggande och blir på så sätt kommunens verktyg för att omvandla Myran till den klimatsmarta stadsdel man vill ha.
Visionen för Myran är att området i framtiden ska vara en grön, attraktiv stadsdel inte bara med handel och kontor utan också bostäder, kulturliv och rekreation. Området har delats in i tre delar, längst har planeringen kommit i den södra delen som numera kallas Stationsstaden, där finns ett detaljplaneprogram som just nu är ute på samråd för synpunkter. I denna södra del, som sträcker sig längs järnvägen, planeras en grön stadsdel med ny bebyggelse i form av cirka 1 200 bostäder, verksamheter, kontor, förskola och ny lösning för pendlarparkeringen.
Maria Lindelöf och Isabell Eklund menar att det finns tre särskilt viktiga fokusområden för målet om klimatneutralitet ska nås 2030.
- Fordonsbiltrafiken. Den står idag för 63 procent av koldioxidutsläppen i Enköping. Gatorna i Myranområdet är breda och byggda för biltrafik och oftast saknas gång- och cykelbanor. I visionen ska det fortfarande gå att ta sig till området med bil men gång, cykel och kollektivtrafik ska ges prioritet.
– Det ska gå att köra bil men ska vi bli klimatneutrala måste vi skynda på elektrifieringen av våra fordon, säger Maria Lindelöf.
- Byggsektorn. Står idag för 20 procent av utsläppen i landet.
– De mesta av de 20 procenten kommer från byggskedet, alltså transporter och material. Därför måste all ny bebyggelse i Myran ske med hållbart material som trä och grönt stål. På så vis minskar vi koldioxidavtrycket jämfört med vanligt stål eller betong, säger Maria Lindelöf.
- Biologisk mångfald. Här vill man maximera naturens egen kraft i klimatomställningen. Ekosystemet kan själv rena vatten och luft, pollinera, bullerdämpa, skugga och fungera som rekreation.
– Ökas grönytorna stärks naturens förmåga att stå emot klimatförändringarna, samtidigt som vi kan säkerställa de livsmiljöer som behövs för olika arters överlevnad. Och ju varmare klimatet blir desto mer grönska behövs, säger Isabell Eklund.
I Myrans norra del finns ett större obebyggt grönområde som ägs av försvarsmakten. Kommunen vill köpa denna mark för att ha kvar som en naturlig översvämningssäkring. Tanken är att göra området till en rekreationsyta och med en grodpark för den grodpopulation som finns där.
Vad tror ni, kommer Enköping att vara klimatneutralt 2030?
– Det tror jag tyvärr inte men vi rör oss i rätt riktning, säger Maria Lindelöf.