– Det här handlar inte om distansundervisning för vem som helst, för det finns det inte utrymme i Skollagen. Utan det här är distansundervisning för elever inom autismspektrumet, berättar rektor Daniel Hellström.
– Vi vill få elever inom autismspektrumtillstånd (AST) med en hemmasittarproblematik att lyckas med sina studier genom att initialt få bedriva studier på distans, säger han.
Daniel Hellström betonar att insatsen inte skulle inrikta sig på distansstudier hela vägen fram till examen.
– Det primära målet med distansundervisning är att få fatt i elever som sitter hemma och få dem att känna samhörighet med skolan, att få dem att lyckas med sina studier. Men målet är framförallt att jobba med att få tillbaka dem till skolan. Det är inget självändamål med distansstudier. Målet är alltid att få elever tillbaka till skolan.
Skolinspektionens motivering till avslaget är bland annat för "att det inte kan antas att det kommer att finnas ett tillräckligt elevunderlag för att driva en stabil verksamhet".
Daniel Hellström är besviken över myndighetens beslut.
– Man har öppnat upp för en möjlighet att ansöka, men det känns väldigt godtyckligt på vilka grunder man anser att en huvudman ska få göra det här eller inte.
– Det Skolinspektionen framförallt fastnat vid är att vi inte riktigt kan precisera antalet elever. Det är ju omöjligt. Den kristallkulan tror jag ingen har. Jag tycker inte att det är antalet elever som ska avgöra om man får möjligheten. Jag skulle i stället önska att Skolinspektionen såg ambitionen och den satsning som vi är beredda att göra.
Westerlund gymnasiet har idag cirka 45 elever inom autismspektumet. Utöver det finns ett tiotal elever med problematisk skolfrånvaro.
– När vi tar emot elever från grundskolan ser vi att antalet elever med AST-diagnos och hemmasittarproblematik ökar. Vi ser distansstudier som en möjlighet för dessa elever att lyckas med sina studier. Det här skulle kunna vara en stor hjälp för den här målgruppen.
Westerlundska gymnasiet får inte införa distansundervisning, men det finns i varje fall en stödfunktion på plats i skolan för elever inom autismspektrumet eller liknande.
– Så att en del av organisationen finns redan. Det är bara det att vi vill få möjlighet att också stötta eleverna med distansundervisning. Idag blir det bara ogiltig frånvaro om de inte kommer till skolan. Det är den känslan av misslyckande som vi vill ta bort. Vi vill stötta eleverna till framgång, säger Daniel Hellström.
Kommunen tänker överklaga beslutet.