Mycket fallfrukt till Återbruket

55 ton på en månad, det är resultatet av all fallfrukt som lämnats in till Återbruket i Enköping och VafabMiljö.

Några av alla falläpplen som har lämnat in till Återbruket i Enköping.

Några av alla falläpplen som har lämnat in till Återbruket i Enköping.

Foto: Anders JS Nilsson

Enköping2018-09-22 08:00

Det är en frän odör som ligger över fallfruktscontainern på Återbruket i Enköping. Anledningen är all fallfrukt som personer har lämnat in, 55 ton på en månad. Det är ett snitt på nästan två ton per dag.

Det är en chans till ett andra liv för fallfrukten som förvandlas till biogas.

– Fallfrukten som lämnas in i Enköping används till biogastillverkning i Västerås, i vår biogasanläggning. Det är ett väldigt bra material att skicka in, det är lite kärnbränsle över det. Det är ett lätt material att processa, när man rötar det och får ut biogasen. Du kan driva en biogasbil en kilometer, på ett kilo nedfallna äpplen, så det är en ganska många kilometer du kan köra på 55 ton, säger Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på VafabMiljö.

Personal på Återbruket i Enköping säger att det är mer fallfrukt än vanligt. På deras olika anläggningar har totalt 371 ton fallfrukt samlats in.

– 55 ton på en månad är mer än vad vi brukar ha, känslan är att det är ett väldigt bra fruktår. Jag har inte varit med om att det har kommit in så här mycket tidigare, säger Gunnar Weiring.

Varför har ni fått in så mycket fallfrukt?

– Jag tror att det enklaste svaret är klimatet, titta på sommaren, den var väldigt varm och äpplena har inte hunnit vuxit ut. Det har varit mycket blommor och äppelkart. Det tror jag har bidragit till att vi fått in väldigt mycket fallfrukt, säger han.

Han tillägger att det finns bättre saker att göra av frukten än att använda dem till avfall.

– Det är en fantastiskt resurs. Gör äppelpaj, ät dem, ge bort dem. Det finns flera olika saker att göra, än att lämna in dem till oss, säger Gunnar Weiring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!