Kulturhus Joar, en ombyggnation av nuvarande Joar Blå och biblioteket, ska stå färdigt till hösten 2023, enligt Enköpings kommuns tidigare uttalade ambition.
I slutskedet av upplevelseförvaltningens arbete med att ta fram en förstudie för det nya kulturhuset har kommunalråden Ingvar Smedlund (M) och Ulrika Ornbrant (C) kommit med tilläggsuppdraget till förvaltningen att undersöka möjligheten att flytta in fler verksamheter i Kulturhus Joar.
Verksamheterna som avses är Enköpings museum, Kulturskolans verksamhet i Tingshuset, kommunens Kontaktcenter (som dock inte ingår i upplevelseförvaltningen) och delar av upplevelseförvaltningens administration. Syftet med att flytta in verksamheterna är att minska upplevelseförvaltningens hyreskostnader.
Tilläggsuppdraget, som kom så sent som för knappt en månad sedan, har försenat slutförandet av förstudierapporten. Men upplevelseförvaltningen är ändå i stort sett klar med innehållet, vilket presenterades för upplevelsenämndens arbetsutskott i tisdags.
– Förstudien är i princip klar. Det som återstår är att sammanställa allt material till en förstudierapport, vilket görs av kommunens lokalstrateg. Vår ambition är att den ska vara klar till nämnden den 10 december. Den ska definitivt vara klar före jul, säger Jonas Nyström, upplevelseförvaltningens förvaltningschef.
Museet har idag cirka 1 000 kvadratmeter stora lokaler inne i det gamla Rådhuset på Rådhusgatan.
– Vår bedömning är att museet skulle behöva i häradet 750 kvadratmeters yta i Kulturhus Joar, berättar Jonas Nyström.
Får museet plats i Kulturhus Joar?
– Det får plats om man avstår från andra funktioner i Kulturhus Joar. Man behöver i så fall revidera visionen om Kulturhus Joar.
Han förklarar att grundidén som kommit fram tydligt under dialogerna inför arbetet med förstudien är att det ska bli ett dynamiskt hus och en tillgänglig mötesplats. Det dynamiska tänket, med att kunna förändra och använda lokaler till flera olika saker, får stryka på foten i den delen av huset dit museet ska in.
– Museet behöver vara i en statisk miljö som kräver särskild säkerhet och klimatzoner. Det blir ytor som man inte kan använda till något annat.
– Politiken behöver välja bort funktioner i Kulturhus Joar. Förvaltningen bedömer att man nog kommer att behöva avvara biografen alternativt den större multifunktionella sal som verksamheten har efterlyst. Det är förvaltningens bedömning just nu. Sedan är det politiken som måste bestämma sig för vilken väg som man vill gå, säger han.
Multifunktionssalen är tänkt för många olika användningsområden som konstutställningar, föreläsningar, konferenser, konserter, workshops och skapande.
När det gäller Tingshuset har Kulturskolan undervisning mellan klockan 14 och 20 fem dagar i veckan i den gamla domstolen. Dessutom brukar många konserter hållas i huset.
– Tingshussalen har en väldigt uppskattad akustik. Den lokalen har ett stort värde för upplevelseförvaltningens verksamhet och också för andra.
Jonas Nyström betonar att de önskemål och synpunkter som kom fram under dialogerna med verksamheten, föreningslivet och allmänheten fortfarande väger tungt, men att allt naturligtvis inte kommer att kunna genomföras med de begränsningar som finns.
– Det är klart att om man flyttar museet till Kulturhus Joar begränsar man ytterligare möjligheterna till att utveckla Kulturhus Joar utifrån visionen och dialogerna.