Nyfödda får hembesök första veckan av en barnmorska

Enköpings-Posten följde med på hembesök hos en tre dagar gammal flicka. Vi fick se hur barnmorskan Linnéa Sundlöf från Freja mottagning följde upp med provtagning och goda råd i värmen.

Barnmorskemottagningen Freja mottagning gör hembesök hos nyfödda i värmeböljan. Från vänster barnmorska Linnéa Sundlöf, mamma Sofia Krantz, pappa Gustav Anzén, Ludwig, 2 år och William, 4 år. I mammas famn ligger nyfödda dottern som inte ännu fått något namn.

Barnmorskemottagningen Freja mottagning gör hembesök hos nyfödda i värmeböljan. Från vänster barnmorska Linnéa Sundlöf, mamma Sofia Krantz, pappa Gustav Anzén, Ludwig, 2 år och William, 4 år. I mammas famn ligger nyfödda dottern som inte ännu fått något namn.

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2023-06-30 11:00

På den privata barnmorskemottagningen Freja mottagning i Enköping arbetar barnmorskor med att åka ut på besök till nyfödda bebisar under deras första levnadsvecka. De kontrollerar att allt verkar vara bra med bebisen och mamman, tar prover och samtalar. Och kommer även med goda råd nu i värmeböljan, till hela familjen.

undefined
Mamma Sofia Krantz med sin tre dagar gamla dotter sitter i skuggan på sin altan.

Hembesöket är hos Sofia Krantz. Hon bor en liten bit utanför Enköping på landet tillsammans med sambon Gustav Anzén och deras söner William, fyra år, och Ludwig, två år. För tre dagar sen födde Sofia Krantz en flicka, som ännu inte fått något namn. Hon vilar i hennes famn och har bara en blöja på sig i värmen när barnmorskan Linnéa Sundlöf kommer på hembesök.

Bröderna William och Ludwig tycker det är spännande med en lillasyster. Livet blir lite annorlunda med en nyfödd i familjen och de verkar förstå att hon bör vara i skuggan och nära mamma. Och Sofia berättar att det fungerar bra att ha alla barnen hemma, eftersom hennes söner tycker om att leka runt huset. 

– Och väldigt skönt att kunna få hembesök istället för att sätta sig i en varm bil.

undefined
Barnmorskemottagningen Freja mottagning gör hembesök hos nyfödda i värmeböljan. " Vätska, skugga och svalkande små bad i balja för de små", säger barnmorska Linnéa Sundlöf.

– Jag ser att amningen fungerar fint.

Barnmorskan, som även var på besök igår, berömmer och berättar att det är viktigt att en nybliven mamma dricker mycket vätska för att amningen ska fungera. Och att det är väldigt viktigt att en bebis får i sig mycket vätska i värmen.

– Amma, amma, amma så mycket det bara går. Och om man inte ammar, ge extra av ersättningen som de får via flaska.

För nyfödda bebisar är det en tuff debut att födas mitt i en värmebölja. Det krävs lite extra omsorg då det finns risk för vätskebrist och överhettning. De kan även få värmeutslag både på kroppen och där blöjan sitter.

undefined
Barnmorskemottagningen FREJA mottagning gör hembesök hos mamma Sofia Krantz och pappa Gustav Anzén för att se efter att allt är bra, prover tas och samtal om omsorg.

Sofia Krantz pratar med barnmorskan om barnvagnar, sol och värme. 

– Aldrig, aldrig täcka över en barnvagn med en tjock filt för att skydda mot solen. Om du vill skydda lite mot solen så måste man ha något som fortfarande gör att luften cirkulerar i vagnen. Bebisar kan inte reglera själva när de blir för varma. Ställ helst barnvagnen i skuggan. Du behöver ingen filt när det är varmt, men ha tunna kläder på bebisen när den ligger i vagnen.Ofta har de lite kallare händer och fötter men det är i nacken, ryggen och magen du ska känna efter om det är för varmt.

Sofia hur har det känts att vara gravid i värmeböljan?

– Jag har mått bra. Men tänkt att hon kanske hade haft det bättre om hon legat i magen hela sommaren, istället för att behöva födas mitt i värmen.

undefined
Är man hemma i skuggan och inte i solen kan man passa på att lufta utan kläder. Mamma Sofia Krantz vaggar sin dotter i famnen.

Är det jobbigt med värmen?

– Nej. Jag gillar inte snö och regn. Jag gillar värme och sol, säger William, 4 år.

undefined
William Anzén, 4 år, Ludwig Anzén, 2 år, tillsammans med pappa Gustav Anzén. Bröderna säger att de tycker om värmen. Och att lillasyster är fin.

Barnmorskemottagningen Freja mottagning och BVC Enköpings husläkarcentrums bästa råd i värmen för barn och nyfödda:

  1. Amma extra mycket eller ge extra mycket ersättning.
  2. Skugga.
  3. Solhatt och luftiga bomullskläder som skyddar. Använd ej solskyddskräm. Små barn har för tunn hud.
  4. Bebisar har svårt att reglera värme själva. Om händer och fötter är svala eller kalla säger det inte något om hur varma de egentligen är. Känn i nacke, rygg och mage istället om de är för varma.
  5. Om bebisen är varm så ge ett svalkande bad i en balja. Gärna även innan sovdags.
  6. Är man hemma i skuggan och inte är iväg någonstans i solen kan man passa på att lufta utan kläder. Till exempel när man ammar.
  7. Aldrig, aldrig någonsin täcka över en barnvagn med tjock filt som solskydd. Se till att luften cirkulerar ordentligt i barnvagnen. Det kan bli alldeles för varmt om man stänger till på fel sätt.
  8. Ha tunna kläder i barnvagnen. Är det varmt behövs inte en filt.
  9. Prata om i familjen hur ni kan dela upp aktiviteter. Måste till exempel mamma och nyfödd följa med till stranden med pappan och de andra syskonen när det är för varmt? Eller kan de stanna hemma?
  10. Inte massa krämer vid värmeutslag. Lufta istället.
  11. Att mamman får i sig mycket vätska.
  12. Lägg in regelbundna vätskepauser.
  13. Ät frukt och grönsaker, de innehåller vätska.
  14. Så svalt som möjligt i sovrummet, vädra ur morgon och kväll.
  15. Tunna lakan vid sovdags.

Vätskebrist hos barn. Var extra uppmärksam på om ditt barn:

  1. Är varm och slö, känn i området vid nacken om barnet är väldigt varm.
  2. Slutar kissa.
  3. Slutar svettas.
  4. Torr i munnen.
  5. Kräkningar.
  6. Diarré.
  7. Febriga.
  8. Stiger febern till runt 40 grader och hög puls bör man kontakta vården för råd om man ska åka in till akuten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!