På sajten Scandobs.se rapporteras det dagligen in kontakter eller observationer med rovdjur i Sverige och Norge. I Sverige är det länsstyrelserna som har ansvar för att kvalitetssäkra observationerna, i Norge är det Statens Naturoppsyn som gör motsvarande i Norge.
I lördags rapporterades det in en observation i Enköping. Om ett möte - med en järv.
– Eftersom de varken hann ta en bild eller att det var spårsnö så är det väldigt svårt för oss att varken bekräfta eller dementera observationen, men så sent som i januari så hade vi en järv i Uppsala, så även om det är ovanligt så förekommer det, säger Sebastian Olofsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala.
Yvonne Andersson på Kornvägen i Ryssbo är säker på sin sak:
– Ja, jag såg järven genom fönstret på 3-4 meters håll. Jag såg den från sidan, den var väldigt mörk i pälsen, ca en meter från nos till svanstipp. Den hade något i munnen, en sork eller koltrast, nåt svart var det, berättar Yvonne.
– Min sambo såg den, mer framifrån. Han följde den med blicken under en längre stund. Vi är båda säkra på att det var en järv. Det kan inte ha varit något annat. Vi har googlat så mycket bilder, och det stämmer på pricken!
Bara timmar senare så var det någon som sett en järv i Västmanland.
– Min sambo såg en postning på en nyhetssajt, någon som hade tagit en bild på en järv. Jag tror inte att det var samma, men det visar ju att det finns järv här ibland, säger Yvonne Andersson.
Sebastian Olofsson på länsstyrelsen är inte lika kategoriskt säker.
– Det kan ha varit järv, det kan också ha varit en mård. De är inte så olika. Järven är lite högre och grövre. Mården har en ljus fläck på halsen, som jag förstod det så hade inte observatörerna sett djuret från det hållet, så det är som sagt svårt att avfärda eller bekräfta.
Enligt Världsnaturfonden så är järven vanligast i fjällandskapen, men har också spridit sig ned till Värmland och Dalarna. Observationer i Närke, Västmanland och Uppland görs ibland. Enligt siffror från 2018 så finns det 583 järvar i Sverige i dag.
Järven är snabb, kan springa uppåt 45 km/h, klättrar i träd och faktiskt spruta en illaluktande vätska, precis som skunken, om den känner sig hotad. Men något hot mot människa anses den inte vara. Även om det är europas största mårddjur.