Två konkreta delar av gymnasiets arbete för att förbättra studieron är mobilförbud under lektioner och studierum.
Till det pågående läsåret har nya studierum byggts för estetprogrammet och ekonomiprogrammet. Rummen är inglasade och gränsar till kafeterian.
Men studierummen fungerar inte som det var tänkt
– Efter att ekonomirummet byggdes har det varit mycket liv i det. Dörren är upplåst och elever som inte går ekonomi kommer hela tiden in i rummet. Det går inte riktigt att plugga i det nu, säger ekonomieleven Ellen Ågren.
– Lärare har många gånger fått visa ut dem som inte tillhör ekonomi, berättar ekonomieleven Leo Jonasson.
Vad kan man göra åt det?
– Det har talats om att ha dörren låst och att vi ska gå och fråga efter en lärare när vi vill komma in i studierummet, säger ekonomieleven Alexia de la Motte.
– En lösning skulle kunna vara att varje ekonomiklass har en egen nyckel, säger ekonomieleven Cevin Cimmini.
Bygg- och anläggningseleverna Emilie Buss och Wilma Karlsson har lektionerna i en annan byggnad och tycker att studieron är god.
– Vi har inte samma problem som ekonomi. Vi är bara 32 elever i ettan och tvåorna och treorna är ute på praktik, berättar Wilma Karlsson.
I början av varje lektion ska mobiltelefonerna samlas in (utom i särskilda fall när telefon är arbetsredskap). De sex eleverna tycker att det är bra för arbetsron.
– Men många lämnar inte in sin telefon. De säger att de har telefonen i skåpet och sedan har de den ändå i fickan, berättar Emilie Buss.
Från skolledningens sida påtalar man vikten av att ha en samlad studiemiljö för varje program. För ekonomiprogrammet har det varit svårt. Man får helt enkelt inte plats.
– Alla skåp får inte ens plats, utan vi måste ha skåpen på andra ställen i skolan, berättar Jenny Fredriksson, programrektor på ekonomi.
Nästa läsår ska ekonomerna flytta ut till paviljonger, där även studierum ingår. Då ska studiemiljön bli samlad.
– Paviljongerna kommer att bli ett lyft, säger Jenny Fredriksson.
Tf rektor Daniel Hellström medger att de nya studierummen vid kafeterian inte har fungerat optimalt.
– Formen har ännu inte satt sig för användandet, konstaterar han.
Det blir telefonfria lektioner även fortsättningsvis.
– Vi tänker fortsätta med mobiltelefonförbudet. Mobilen använder vi inte lektionstid. Den är ett störningsmoment, säger Evamari Holmgren Stenlöf, programrektor på natur och teknik.