Missnöjets vinter över för krögarna

I dag, torsdag, inleds steg två i återöppnandet av samhället, vilket innebär att krogar och barer kan återgå till sina ordinarie öppettider.

Berhard Thool är restaurangchef på The Players Inn.

Berhard Thool är restaurangchef på The Players Inn.

Foto: Marcus Bornlid Lesseur

Enköping2021-07-01 06:00

Under måndagens presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson gav de två besked om att en stor del av de svenska pandemirestriktionerna kommer att lättas den 1 juli.

En av de restriktioner som nu står i begrepp att dras tillbaka är begränsningarna av krogars och restaurangers öppettider. Fortsätter gäller dock att "häng i baren" är förbjudet, och att inomhussällskap ska vara begränsade till åtta personer per grupp. Däremot upphävs denna begränsning vad beträffar sällskap på uteserveringar. 

I Enköping kom beskedet som en lättnad för stadens krögare, vars ekonomier drabbats hårt av pandemirestriktionerna. 

– Situationen har såklart slagit hårt mot oss och liksom de flesta andra i branschen, så det är skönt att lättnader är på gång. Och vi märker också att gästerna är sugna på att återgå till det normala, säger Bernhard Thool, restaurangchef på baren The Players Inn. 

Hur viktiga är de här extra timmarna ni kommer att kunna hålla öppet för er verksamhet?

– Det har stor betydelse, och vi kommer att försöka återgå till våra ordinarie tider på en gång. Vårt klientel är sådana som går ut senare, de kanske går ut och käkar och sedan vill de sitta och dricka bärs. Så de sista timmarna är de timmarna där den största delen av vår försäljning ligger, säger Bernhard Thool.

Han menar dock att läget fortfarande är ovisst. Även om The Players Inn kan återgå till sina normala öppettider så tar han inte för givet att besökarna på en gång kommer att återkomma i lika stora volymer som tidigare till baren på Källgatan. 

– Vi får vänta och se hur det utvecklar sig helt enkelt. 

En liten bit därifrån på samma gata har Stattshörnans restaurangchef Tiina Pöllupüü fullt upp med dagens lunchgäster. 

Även hon säger att lättnaden av krogrestriktionerna kommer att ha stor betydelse för hennes verksamhets ekonomi. Men hon är missnöjd med den korta tid som hon och hennes medarbetare fått på sig att ställa om verksamheten. 

– Vi har inte logistiken klar att kunna gå tillbaka till våra ordinarie helgtider på en gång, det vill säga till 02. Det går inte med all logistik, med vår personals semesterschema. Men vi hoppas att vi ska vara redo att lösa det till nästa helg i stället, säger Tiina Pöllupüü. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!