Minst var fjärde Enköpingsbo förtidsröstade

Allt fler har valt att förtidsrösta i årets val. I Enköping hade 28 procent av alla röstberättigade gjort det till och med i fredags.

Åsa Olsson berättar att det till och med i torsdags var lite drygt 8000 Enköpingsbor som förtidsröstat. I fredags eftermiddag fylldes kön på hela tiden.

Åsa Olsson berättar att det till och med i torsdags var lite drygt 8000 Enköpingsbor som förtidsröstat. I fredags eftermiddag fylldes kön på hela tiden.

Foto: Anette Östlund

Enköping2022-09-11 14:00

– Jag minns inte att det varit sånt tryck på förtidsröstningen tidigare, i dag har det varit kö från fontänen och in i röstlokalen ända tills sedan i morse.

Röstmottagaren Astrid Thorsson började jobbat med valen 2006 så hon har lite att jämföra med.

Helena Ädel är en av dem som tog tillfället i akt. Hon berättade att hon inte skulle ha möjlighet att rösta under valdagen och därför utnyttjade möjligheten att förtidsrösta.

– Det är första gången jag gör det. Det var ju väldigt smidigt, även om kön var lång. Men det gick på tio minuter, förklarade hon.

Till och med i fred  hade 9354 personer gjort samma sak som Helena, vilket de motsvarade nästan 28 procent av de 33 700 röstberättigade Enköpingsborna.

De förtidsröster som lämnades på lördagen och söndagen ingår inte i dessa siffror, vilket innebär att andelen förtidsväljare kommer att öka ytterligare när även de är räknade.

Enköpingsbor som på valdagen befinner sig på annan plats kan förtidsrösta i den kommunen. De rösterna kommer inte att finnas med i resultatet på söndagskvällen.

– Det är ju en eftersläpning på redovisningen. Vi har fått uppgift att räkningen av förtidsrösterna kommer att vara klar på söndagskvällen, förklarade Åsa Olsson, kansli- och utredningschef på kommunledningsförvaltningen, som har det operativa ansvaret för valet i Enköping. 

Enligt Valmyndigheten har ökningen av förtidsröstningen varit stor i hela landet. De första tolv dagarna förtidsröstade nästan 1,3 miljoner personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!