Vård- och omsorgsförvaltningen behöver disponera om lokalerna vid både Kryddgården och Ljunggården för sina lagstyrda verksamheter.
Bland annat ska Hemtjänsten i centrum ta över träffpunktens gamla lokaler på Kryddgården och Omnia daglig verksamhet ska ta över ett av studierummen. Hemtjänsten behöver även fler rum vid Ljunggården.
Det gör att man nu planerar att flytta vävstugan vid Kryddgården till en fast plats i A-salen, vilket reducerar ytan i den stora samlingssalen.
De pensionärsorganisationer EP talat med vittnar alla om att det är stor brist på lokaler för föreningarnas aktiviteter, ett problem som funnits i många år.
Enköpings pingisveteraner har lämnat in en skrivelse till vård- och omsorgsförvaltningen där man uppmanar förvaltningen att ompröva beslutet gällande Kryddgårdens A-sal.
– Vi har 40 medlemmar och spelar i lokalen två gånger i veckan, vi är rädda att vi inte får plats nu, säger Tommy Axnér ordförande i pingisveteranerna.
Att ställa verksamheter, vävning och motion, mot varandra anser föreningen är olyckligt. Det är dessutom få samlingssalar i kommunens tätort som har en scen och som rymmer många sittplatser.
Föreningen Aktiva seniorer har många fysiska aktiviteter, som dans och pilates, i Kryddgårdens A-sal och månadsmöten där över 150 personer brukar delta.
– Vi har en diskussion med förvaltningen och de har en förstående attityd. Vi har lämnat en skrivelse till dem och hoppas att de skrinlägger de här planerna, säger föreningens ordförande Åke Sundby.
Både inom PRO och SPF har man nu svårt att planera de aktiviteter som ska starta då lokalfrågan är så oviss.
– Det här ställer till mycket för oss. Vi har många verksamheter som vi behöver boka in men det är svårt att få lokaler på dagtid, säger Berit Hansson ordförande i PRO Enköping.
– Man pratar hela tiden om att man måste priorotera de lagstadgade verksamheterna. Det minskas stegvis, först Träffpunkterna sen gymmen, vi är i strykklass, säger Inger Rosén Hansson, ordförande i SPF Enköping.
I båda organisationerna ifrågasätter man nu varför frågan om lokalförändringen inte tagits upp i Kommunala pensionärsförrådet (KPR).
– KPR ä remissinstans men vi hörde inte ett ljud förrän skrivelsen om lokalförändringarna damp ner, säger Berit Hansson.
– Tanken med KPR är ju att vi ska få lämna synpunkter men nu fick vi information i efterhand, säger Inger Rosén Hansson.