Jämställdhets- och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) besökte Enköping under fredagen. På förmiddagen träffade hon anställda inom kommunens hemtjänst. Eftermiddagen var vikt åt Westerlundska gymnasiets elever, som fick träffa ministern i aulan. Elever från natur, teknik, ekonomi och barn och fritid var på plats.
Enligt ministern går Westerlundska gymnasiets och andra gymnasiers elever en ljus framtid till mötes.
– Gymnasieutbildningen är inträdesbiljetten till arbetsmarknaden, sa hon.
Vad har du för råd att skicka med till gymnasieeleverna?
– Att de ska göra sitt allra bästa i skolan, vara aktiva och söka sommarjobb. Just att sommarjobba är något mycket positivt. Sommarjobb är en viktig nyckel för att komma in på arbetsmarknaden och det ser bra ut i deras CV:n, sa Eva Nordmark.
Ministerns egna första erfarenheter på arbetsmarknaden var på sommarjobb som Luleå kommun ordnade åt skolungdomar. Första sommarjobbet inom näringslivet var på KF:s lagercentral i Luleå.
– Jag köpte en svart skinnjacka för nästan hela första lönen, berättade Eva Nordmark.
Efter pratstunden med Enköpings-Posten gick ministern vidare in i aulan och höll ett anförande om arbetsmarknaden för unga. Hon inledde med att berätta om hur pandemin över en natt ryckte bort jobben för många unga. Där drog hon en parallell till 1990-talskrisen i Norrbotten med massarbetslöshet för unga. Nu ser det betydligt bättre ut, enligt arbetsmarknadsministern.
– Med den arbetsmarknad vi har nu är framtiden ljus, sa hon.
Frågorna från eleverna tycktes vara väl genomtänkta, exempelvis på vilket sätt mäns våld mot kvinnor kan förebyggas.
– Redan när man är liten måste våld förebyggas, sa Eva Nordmark.
Hon förespråkar förebyggande insatser från förskolan och när det har blivit för sent, då våldet har brutit ut, måste insatser sättas in mot dem som slår för att få dem att sluta bruka våld.
En annan fråga gällde hur man kan jämna ut balansen mellan könen i arbetslivet.
Där anser Eva Nordmark att arbetsgivare behöver tänka nytt när de anställer, för att bryta stereotyperna i arbetslivet. En positiv tendens som hon ser är att allt fler vågar bryta upp och byta bransch mitt i livet.
– Vi behöver röra på oss lite grann. Vi behöver öka rörligheten på arbetsmarknaden, både för kvinnor och män, sa arbetsmarknadsministern.