Miljöhot i Enköping: Fler gamla handelsträdgårdar utreds

Salneckeområdet i Örsundsbro är inte enda platsen i Enköpings kommun där gamla handelsträdgårdar kan ha orsakat föroreningar i marken.
Ytterligare tre områden är under utredning.

Grönsaker, frukt och blommor besprutades, bepudrades och inröktes med kemiska preparat som ofta innehöll koppar, kvicksilver och bly. Under 40-talet användes exempelvis DDT.

Grönsaker, frukt och blommor besprutades, bepudrades och inröktes med kemiska preparat som ofta innehöll koppar, kvicksilver och bly. Under 40-talet användes exempelvis DDT.

Foto: Elisabeth Hedman

Enköping2024-12-17 05:00

Genom tiderna har det funnits ett hundratal handelsträdgårdar i Enköpings kommun.

Vid sidan om de två i Salnecke som EP skrivit om har det under 2024 även undersökts nedlagda handelsträdgårdar i Österunda (Björktäppans handelsträdgård) och i Trogsta, Enköpings-Näs (Oskar Karlssons handelsträdgård).

Tidigare har även en nedlagd handelsträdgård i centrum, i närheten av skattehuset (Asplunds) undersökts.

– De fyra som ingår i årets projekt för handelsträdgårdar i Enköping har alla riskklassats tidigare, säger Marie Hogvall, handläggare på miljöskyddsenheten på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Ännu är det bara resultaten från de två genomgångarna i Salnecke som redovisats. Marie Hogvall tror att de andra två kommer att färdigställas snart, men inte före årsskiftet.

– Först när konsulterna och vi haft vår dialog kommer vi att släppa information om dessa, säger hon.

Arbetet med kartläggningen har sin bakgrund i ett statligt uppdrag som länsstyrelserna fick för att inventera förorenade områden i landet. Mellan 1995 och 2015 har denna inventering (så kallad MIFO fas 1) pågått och mellan 2011 och 2013 fokuserade länsstyrelsen i Uppsala län på just handelsträdgårdar. 

Inventeringen var teoretisk och placerade handelsträdgårdarna i riksklasser mellan 1 och 4. De som fick riskklassningen 1 och 2 hamnade på en prioriteringslista för att undersökas vidare och det är denna (Mifo fas 2 ) som nu är på gång. Handelsträdgården Asplunds har redan genomgått fas 2 och nu pågår där en förstudie med kommunen som ansvarig för undersökningarna.

Konsulten som riskklassat de två områdena i Salnecke har föreslagit att de ska ändras till högsta riskklass, detta är dock inte klart ännu. Klassningen baseras bland annat på kriterier som hur höga halter av farliga ämnen som hittats, om det finns skyddsobjekt i närheten och spridningsrisker.

– Klassningen är också en prioklass för hur vi ska arbeta. Ettorna ska vi jobba med först, säger Marie Hogvall.

Att just nedlagda handelsträdgårdar bedömts som förorenade områden hänger ihop med de preparat som användes i dessa verksamheter. 

undefined
Yrkesmässiga odlare bekämpade ofta ogräs, svampsjukdomar och skadedjur med kemiska preparat, som idag är förbjudna. Därför är marken vid nedlagda handelsträdgårdar ofta förorenad.

Från mitten av 1900-talet och fram till omkring 1975 bekämpade yrkesmässiga odlare ogräs, svampsjukdomar och skadedjur med olika metoder. Grönsaker, frukt och blommor besprutades, bepudrades och inröktes med kemiska preparat. Ofta innehöll preparaten metaller som koppar, kvicksilver och bly. Under 40-talet användes exempelvis DDT. 

Under 1970- och 80-talet förbjöds många av preparaten.

Förorenade områden

I Uppsala län finns för närvarande 3490 områden i länet som bedöms som förorenade, enligt länsstyrelsen.

Hittills har 940 områden riskklassats enligt den av Naturvårdsverket framtagna Metodik för Inventering av Förorenade Områden (MIFO). Riskklassningen är en samlad bedömning av föroreningarnas farlighet, föroreningsnivå, förutsättningar för spridning samt områdets och omgivningens känslighet och skyddsvärde. 

Totalt har 70 områden tilldelats riskklass 1 vilket är de områden som är högst prioriterade för undersökningar i bland annat jord och grundvatten. I länet finns också 317 områden som tilldelats riskklass 2 vilket innebär att det är angeläget att området undersöks.

De vanligast förekommande verksamhetsbranscherna i länet för de områden som tilldelats de två högsta riskklasserna är till exempel avfallsdeponier, verkstadsindustrier, plantskolor, gruva och upplag, kemtvättar och träimpregnering.

Källa: Naturvardsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!