Mälarens Vattenvårdsförbund har deltagit i en studie om miljögifter i fisk i de stora sjöarna i landet, Mälaren, Vänern och Vättern.
Prover har tagits på fem olika platser i Mälaren – Ekoln, Prästfjäden, Galten, Västeråsfjärden och Görväln – och på samtliga platser har halterna av kvicksilver och bromerade flamskyddsmedel i abborre överskridit gränsvärdet för god vattenstatus.
Halterna av dioxiner och dioxinlika PCB i abborre från Ekoln och Västeråsfjärden överskred också gränsvärdet.
Halterna av PFAS-ämnet PFOS i abborre från Västeråsfjärden och Görväln i västra delen av Mälaren är nära det rekommenderade gränsvärdet.
Övriga miljögifter som undersökts förekom i låga halter eller inte alls.
EP har inte lyckats få kontakt med Mälarens vattenvårdsförbund för en kommentar men Johan Axnér, vattenstrateg på Enköpings kommun, tycker uppgifterna från rapporten är oroande.
– Att de här kemikalierna ligger så nära gränsvärdena i den här typen av sjö där folk bor, badar, fiskar och äter fisken, är inte bra. Vi har inget bra system för att få bort dessa kemikalier och det tar lång tid innan de bryts ned, säger Johan Axnér.
Enligt rapporten överskreds dock inte de befintliga gränsvärdena för kvicksilver, bly eller kadmium vid någon av de undersökta lokalerna, gällande konsumtion av fisk.
För att inte få i sig för mycket PFAS är mängden abborre från Mälaren man kan äta dock liten, mellan 35 och 200 gram per vecka beroende på var fisken fångats.
Studien om miljögifter i fisk har gjorts i samarbete med Vänerns och Vätterns vattenvårdsförbund.